Methylhexanamine

Bijgewerkt op 10 maart 2016

Wat is methylhexanamine?

Methylhexanamine is een middel dat werkt op de hersenen. Het verhoogt de alertheid en onderdrukt vermoeidheid. Het is een zogenaamd ‘stimulerend middel’.

Gebruik als geneesmiddel

Methylhexanamine werd oorspronkelijk op de markt gebracht als neusspray tegen een verstopte neus. Het werd in 1983 van de markt gehaald.

methylhexanamine
molecuulstructuur

Gebruik als doping

Sinds 2006 wordt het middel gebruikt door sporters om prestaties te verbeteren. Vanwege de prestatiebevorderende eigenschappen staat het middel op de dopinglijst. Dat is een lijst van middelen die door het WADA (World Anti-Doping Agency) als doping worden aangemerkt.

Een bekende sporter die is betrapt op het gebruik van methylhexanamine als dopingmiddel is de Russische schaatser Pavel Koelizjnikov.

Hoe werkt het?

Na inname werkt methylhexanamine op verschillende organen in het lichaam. Het middel vernauwt de bloedvaten en verwijdt de luchtwegen. Daarnaast vermindert het de bewegingen van de darmen (peristaltiek) en verhoogt het de aanmaak van urine door de nieren.

Bijwerkingen

Gebruik van methylhexanamine is niet zonder gevaar. Doordat het middel de bloedvaten vernauwt kan het een verhoging van de bloeddruk veroorzaken. Dit wordt ‘hypertensie’ genoemd. Bij mensen met hart- en vaatproblemen kan dit leiden tot klachten als kortademigheid en een drukkend gevoel op de borstkas. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij mensen een hartaanval kregen na gebruik van dit middel in voedingssupplementen.

Synoniemen

methylhexamine, 1,3-dimethylamylamine, 1,3-DMAA, dimethylamylamine, DMAA

Verder lezen

Voor aanvullende informatie over dit middel verwijzen we naar de Engelstalige Wikipedia-pagina over dit onderwerp.

Scroll naar boven