Meldonium

Bijgewerkt op 7 oktober 2016

Wat is meldonium?

Meldonium is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van angina pectoris en een hartaanval (myocardinfarct). Bij patiënten met deze aandoeningen zou het middel de zuurstofvoorziening van de hartspier verbeteren. Het middel wordt ook gebruikt in combinatie met lisinopril voor de behandeling van hartfalen. De combinatie van deze middelen zou de slagkracht van het hart verbeteren. Hierdoor zou het hart beter gaan werken.

Meldonium is ontwikkeld in het Instituut voor Organische Synthese in Letland. Het middel wordt verkocht onder de merknaam ‘Mildronaat’ door het farmaceutische bedrijf Grindex. Het is beschikbaar als capsules van 250 mg en 500 mg, en als injectie. Het is in Rusland en Lithouwen als geneesmiddel op de markt. In Nederland is het nog niet toegelaten als geneesmiddel.

meldonium
Mildronaat capsules 250 mg

Meldonium als doping

Meldonium staat sinds 1 januari 2016 op de lijst van middelen die door de World Anti-Doping Agency (WADA) als doping worden beschouwd. Er zijn al verschillende sporters betrapt op het gebruik van meldonium, waaronder kunstschaatster Jekaterina Bobrova, de Zweedse atlete van Ethiopische afkomst Abeba Arewagi, de Turkse atlete Gamze Bulut, de Ethiopische hardloper Endeshaw Negesse, de Russische wielrenner Eduard Vorganov, de Oekraïense biathleten Olga Abramova en Artem Tyshchenko, en de Russische tennisster Maria Sjarapova.

Sporters die meldonium gebruiken zeggen dit vaak te doen vanwege het feit dat ze het middel nodig hebben voor de behandeling van een gezondheidskwaal. Aangezien het middel officieel bedoeld is als geneesmiddel tegen hartkwalen is het zeer onwaarschijnlijk dat topsporters meldonium zouden gebruiken als geneesmiddel.

Omdat meldonium langere tijd – soms maanden – in het bloed aanwezig blijft claimen sommige sporters dat ze onterecht zijn beschuldigd van doping. Zij zouden het middel hebben ingenomen voordat het per 1 januari 2016 officieel als dopingmiddel werd aangemerkt. Een positieve testuitslag na 1 januari zou dan veroorzaakt kunnen zijn door inname van het middel vóór 1 januari 2016. Het WADA onderzoekt hoe ze hiermee om moeten gaan.

Engelse term

meldonium (merknaam: Mildronate)


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 8 maart 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 7 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven