Drostanolon

Bijgewerkt op 19 oktober 2016

Wat is drostanolon?

Drostanolon is een middel dat wordt gebruikt als geneesmiddel bij de behandeling van borstkanker. Daarnaast is het bekend als een middel dat door krachtsporters wordt gebruikt voor spierversterking. Het valt onder de anabole steroïden.

Drostanolon is in Nederland niet geregistreerd als geneesmiddel. Het wordt in andere landen op de markt gebracht onder de merknaam Masteron. Masteron wordt toegediend als injectie in de spieren (intramusculaire injectie).

Masteron (drostanolon)
Masteron injectievloeistof

Hoe werkt het?

Drostanolon heeft een ‘anabool’ effect. Dat betekent dat het de opbouw van eiwitten in de spieren bevordert. Daarnaast remt het de afbraak van eiwitten en aminozuren. Om deze reden wordt het middel gebruikt als doping.

Een andere werking van de drostanolon is dat het de werking van vrouwelijke hormonen (oestrogenen) tegengaat. Dit effect wordt gebruikt bij de behandeling van vrouwen met borstkanker bij wie de kankercellen gevoelig zijn voor vrouwelijke hormonen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Drostanolon kan bij vrouwen zogenaamde ‘viriliserende’ bijwerkingen geven. Dat betekent dat veranderingen kunnen optreden die kenmerkend zijn voor mannan, zoals bijvoorbeeld verlaging van de stem, snor- en baardgroei, en haaruitval volgens het mannelijke kaalheidspatroon.

Daarnaast kan het middel ook het cholesterol gehalte verhogen. Dat betreft dan voornamelijk het ‘slechte’ cholesterol (LDL-cholesterol). Het ‘goede’ cholesterol (HDL-cholesterol) kan juist verlaagd worden door drostanolon.

Omdat bij gebruik van het middel door mannen de aanmaak van testosteron door de zaadballen wordt onderdrukt wordt soms geadviseerd om extra testosteron toe te dienen.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 19 oktober 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 19 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven