Hypersalivatie

Bijgewerkt op 30 januari 2023

Wat is hypersalivatie?

Hypersalivatie is het aanmaken van een overmatige hoeveelheid speeksel door de speekselklieren.

Hypersalivatie is niet precies hetzelfde als een overmatige hoeveelheid speeksel in de mond. Dat kan namelijk ook voorkomen als speeksel niet goed doorgeslikt wordt, dus bij slikklachten. Hypersalivatie is ook niet exact hetzelfde als kwijlen. Kwijlen kan namelijk ook het gevolg zijn van problemen bij het dicht houden van de mond.

Welke oorzaken zijn er?

Er zijn veel verschillende aandoeningen en omstandigheden die kunnen leiden tot een toename van de aanmaak van speeksel. Zo neemt de speekselproductie tijdens zwangerschap toe. Ook inname van bepaalde voedingsstoffen kan de aanmaak van speeksel stimuleren, zoals bijvoorbeeld zetmeel. Verder zijn er infecties en ontstekingen die kunnen leiden tot overmatige speekselproductie. Dat geldt bijvoorbeeld voor pancreatitis (alvleesklierontsteking), hondsdolheid (rabies) en bepaalde infecties in de mond.

Ten slotte zijn er geneesmiddelen die kunnen leiden tot hypersalivatie. Voorbeelden zijn bepaalde antipsychotica, waaronder clozapine en risperidon.

Verder kan hypersalivatie voorafgaan aan misselijkheid en braken.

Synoniemen

Andere namen voor hypersalivatie zijn speekselvloed, sialorroe, en ptyalisme.

Engelse vertaling

excessive production of saliva, saliva overproduction, ptyalism, sialorrhea, hypersialosis, increased amount of saliva in the mouth

Differentiaal Diagnose – Hypersalivatie

Hieronder volgt een uitgebreide lijst met oorzaken van overmatige speekselvloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven