Bijgewerkt op 12 oktober 2021
Wat is zwemmersjeuk?
Zwemmersjeuk is een overgevoeligheidsreactie tegen een parasiet die in water voorkomt. De aandoening leidt tot jeuk en rode bultjes. Omdat de aandoening wordt opgelopen in water van binnenwateren wordt de aandoening ‘zwemmersjeuk’ genoemd. De medische naam voor deze aandoening is ‘cercariëndermatitis’.
Welke symptomen geeft het?
Zwemmersjeuk kan leiden tot de volgende klachten:
- Rode, jeukende bultjes op de huid
- Soms een prikkende pijn op de plek waar de larven de huid binnen zijn gedrongen
- Soms hoofdpijn
- Soms koorts
- Soms misselijkheid
- Soms braken
Wat is de oorzaak?
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet die voorkomt in binnenwateren. Het gaat om de platworm Trichobilharzia ocellata. Larven (cercariën) van de parasiet kruipen in de huid en veroorzaken daar een overgevoeligheidsreactie. De aandoening is niet besmettelijk.
Wat is de behandeling?
Zwemmersjeuk kan soms meer dan een week aanhouden, maar gaat uiteindelijk vanzelf over. Soms wordt door de huisarts een anti-allergiemiddel voorgeschreven. zoals bijvoorbeeld het antihistaminicum hydroxyzine. Ook wordt soms een lokale corticosteroïdzalf voorgeschreven.
Engelse vertaling
swimmer’s itch, cercarial dermatitis, schistosome dermatitis
Synoniemen
carcariëndermatitis
Verder lezen / Referenties
- MAJ Hiel, T Rustemeyer en PMJH Kemperman, ‘Zwemmersdermatosen‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 27 augustus 2021; 165(34): pagina’s 12-18.