Zwarte slokdarm

Bijgewerkt op 25 mei 2021 door Simpto.nl

Wat wordt bedoeld met ‘zwarte slokdarm’?

Een ‘zwarte slokdarm’ is een ernstige aandoening waarbij de wand van de slokdarm afsterft. Het is het gevolg van onvoldoende doorbloeding van de slokdarm. De diagnose wordt gesteld met behulp van kijkonderzoek van de slokdarm (oesofagoscopie). Hierbij is zwarte verkleuring van (delen van) de slokdarm zichtbaar.

De medische term voor zwarte slokdarm is ‘acute oesofageale necrose’.

zwarte slokdarm (acute oesofageale necrose)
zwarte slokdarm (acute oesofageale necrose) – samenvatting

Oorzaak zwarte slokdarm

Een zwarte slokdarm wordt veroorzaakt door een sterk afgenomen doorbloeding van de slokdarm. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals hartfalen, sepsis (bloedvergiftiging) of afknelling van de bloedvoorziening door bijvoorbeeld een draaiing van de maag (volvulus van de maag).

Symptomen zwarte slokdarm

Door afsterven van de wand van de slokdarm ontstaat vaak bloedverlies. Dit kan leiden tot bloedbraken (hematemesis). Opbraken van oud bloed leidt ertoe dat het braaksel zwart is. Oud bloed bij de ontlasting leidt tot zwarte verkleuring van de ontlasting.

Door het bloedverlies kan ook bloedarmoede ontstaan. Dat kan leiden tot klachten als moeheid, kortademigheid, bleek gezicht en afname van de lichamelijke conditie. Veel bloedverlies kan leiden tot verminderd bewustzijn of zelfs flauwvallen.

Verder kunnen optreden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de klachten en bloedonderzoek kan de arts op het spoor komen van een aandoening van de slokdarm. De diagnose wordt uiteindelijk gesteld door middel van kijkonderzoek van slokdarm/maag (oesofagogastroscopie).

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek zijn de ontstekingsparameters vaak verhoogd. Dat betekent verhoging van de bloedbezinking, verhoging van het CRP-gehalte en leukocytose.

Vaak is ook sprake van bloedarmoede. Dat betekent dat het hemoglobine gehalte van het bloed verlaagd is.

Kijkonderzoek

Bij kijkonderzoek van de slokdarm worden onderin de slokdarm zwarte verkleuringen van de slokdarmwand gezien. Ook kunnen bloedingen en stolsels zichtbaar zijn. Vaak kan de arts op grond van dit beeld de diagnose al stellen. Soms is het nodig een biopsie te nemen. Daarbij wordt een klein stukje weefsel uit de afwijkende slokdarmwand weggenomen. Dit kan vervolgens door een patholoog onder de microscoop worden bekeken. Daarbij zijn afwijkingen zichtbaar die op necrose van weefsel wijzen.

Wat is de behandeling?

Er bestaat geen geneesmiddel waarmee de aandoening kan worden genezen. Behandeling bestaat meestal uit het het behandelen van de onderliggende aandoening. De patiënt mag voorlopig geen voedsel via de mond innemen.

Bij acute bloeding zal geprobeerd worden deze te stoppen. Bij aanzienlijk bloedverlies zal een (dreigende) shock moeten worden behandeld. Bij ernstige bloedarmoede kan de arts besluiten een bloedtransfusie te geven.

Soms worden maagzuurremmende middelen per infuus gegeven om verdere schade door oplopend maagzuur tegen te gaan.

Beloop en prognose

Een zwarte slokdarm is een zeer ernstige aandoening die vaak lastig te behandelen is. Bovendien bestaat de kans op het ontstaan van complicaties, zoals slokdarmperforatie en slokdarmvernauwing.

Ongeveer een kwart van de patiënten zal komen te overlijden. Het overlijden houdt meestal verband met de onderliggende aandoening.

Andere talen

Engelse vertaling

black esophagus, acute esophageal necrosis

Verder lezen / Referenties

  • T Matsuo & N Ishii, ‘Acute Esophageal Necrosis’, gepubliceerd in de rubriek ‘Images in clinical medicine’ van de New England Journal of Medicine van 5 oktober 2017; 377: pagina 1378.
  • GJ Boersen, ECT Geijteman & DH Schweitzer, ‘Een man met een zwarte slokdarm’, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 4 augustus 2018; 162(31): pagina 38.

Synoniemen

Andere namen voor zwarte slokdarm zijn syndroom van Gurvits, acute oesofageale necrose, black oesophagus, slokdarmnecrose, oesofagusnecrose en slokdarminfarct.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 5 augustus 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 augustus 2018

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven