Zwangerschapsgingivitis

Bijgewerkt op 13 september 2022

Wat is zwangerschapsgingivitis?

Zwangerschapsgingivitis is een ontsteking van het tandvlees tijdens de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt doordat het zwangerschapshormoon progesteron het tandvlees gevoeliger maakt voor infecties door bacteriën. Ongeveer eenderde van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken. Als de ontsteking langere tijd bestaat kan dat leiden tot parodontitis.

Welke klachten geeft het?

Ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap geeft dezelfde klachten als ‘gewone’ tandvleesontsteking. Wel zijn de klachten of verschijnselen over het algemeen iets ernstiger dan bij een ‘gewone’ tandvleesontsteking. De volgende symptomen komen voor:

zwangerschapsgingivitis
bron: Wikipedia

Voorkomen zwangerschapsgingivits

Wat kan ik zelf doen?

Om ontsteking van het tandvlees tijdens de zwangerschap te voorkomen is het van belang om het gebit en de mond goed te reinigen. De volgende tips helpen hierbij:

  • Spoel elke keer als je gegeten hebt de mond goed met water;
  • Poets het gebit dagelijks in ieder geval twee keer;
  • Elke dag een keer flossen van het gebit.

Let goed op of jouw tandvlees ondanks deze maatregelen verschijnselen van ontsteking vertoont. In dat geval is het aan te raden om de tandarts of mondhygiënist te raadplegen.

Wat kan de tandarts / mondhygiënist doen?

Tandarts en mondhygiënist kunnen beoordelen hoe ernstig de ontsteking is en of er eventueel al sprake is van parodontitis. Dit doen ze door te beoordelen of er zogenaamde ‘pockets’ zijn. Verder kunnen ze tandsteen verwijderen en het gebit grondig schoonmaken.

Engelse vertaling

inflammation of the gums during pregnancy, pregnancy gingivitis

Referenties / verder lezen

  • W. Beertsen, ‘Parodontologie’, Bohn, Stafleu, van Loghum 2009, ISBN 978 90 313 6886 0
  • Voor meer informatie over ontstoken tandvlees in het algemeen verwijzen we naar de webpagina over ontstoken tandvlees (gingivitis)

Synoniemen

Andere namen voor zwangerschapsgingivitis zijn tandvleesontsteking zwangerschap, tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap, ontstoken tandvlees zwangerschap en zwangerschaps gingivitis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven