Zondagmiddagarmpje

Bijgewerkt op 1 juli 2024 door Simpto.nl

Wat is een zondagmiddagarmpje?

Een zondagmiddagarmpje is een verrekking van een bandje (ligament) in het ellebooggewricht waardoor het kopje van het spaakbeen gaat afstaan. Artsen spreken dan van een subluxatie van het radiuskopje. De aandoening komt vooral voor bij jonge kinderen.

Wat is de oorzaak?

Een zondagmiddagarmpje wordt meestal veroorzaakt doordat aan de gestrekt arm getrokken wordt. Vaak is er sprake van een ouder of verzorger die het kind aan de hand of arm trekt.

Welke symptomen geeft het?

Een zondagmiddagarmpje kan de volgende klachten geven:

  • pijn aan de elleboog
  • arm niet kunnen gebruiken
    • het kind houdt de arm meestal stil tegen het lichaam aan
  • arm gebogen houden in het ellebooggewricht
  • harde bobbel of zwelling aan de elleboog

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal kan de arts de diagnose stellen op grond van de anamnese (vraaggesprek met de patiënt) en het lichamelijk onderzoek. Het is dus meestal niet nodig om beeldvormend onderzoek te doen om de diagnose te stellen.

Wat is de behandeling?

Soms zal het radiuskopje door draaien van de arm vanzelf weer op z’n plaats schieten. Als dat niet gebeurt kan het radiuskopje met een bepaalde handreep worden rechtgezet (‘gereponeerd’). Dit wordt repositie van het radiuskopje genoemd. De arm wordt daarbij door de arts gebogen in het ellebooggewricht. Vervolgens wordt de onderarm gestrekt en naar binnen gedraaid. Als tegelijkertijd druk wordt uitgeoefend op het radiuskopje zal deze meestal weer op z’n plaats schieten. Hierbij wordt vaak een ‘klikje’ gevoeld en/of gehoord.

Synoniemen

subluxatie van het radiuskopje, subluxatio capitelli radii

Verder lezen / Referenties

  • A Knuistingh Neven & J Eekhof, ‘Zondagmiddagarmpje‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Kleine kwaal’ van Huisarts & Wetenschap van december 2008; 51(13): pagina’s 288-290.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven