Zomersproeten

Bijgewerkt op 15 mei 2024

Wat zijn zomersproeten?

Zomersproeten zijn kleine, lichtbruine vlekjes die ontstaan onder invloed van zonlicht. Ze komen vooral voor in het gezicht. Daarnaast kunnen ze ook voorkomen op de armen, op de handen, in de hals, in de nek, op de rug, aan de bovenkant van de borstkas. Het wordt beschouwd als een normaal verschijnsel, en niet als een huidaandoening.

zomersproeten komen vooral voor in het gezicht
zomersproeten komen vooral voor in het gezicht

Hoe vaak komt het voor?

Zomersproeten komen zeer vaak voor en zijn onschuldig. Ze ontstaan vooral tijdens de zomermaanden. Mensen met een lichte huid en blond of rood haar hebben vaker zomersproeten dan mensen met een donkere huid en donker haar.

Wat is de oorzaak?

Zomersproeten zijn ophopingen van melanine in de huid. Melanine is de kleurstof van de huid. Onder invloed van zonlicht maakt de huid meer melanine aan. Dit kan leiden tot ophoping van melanine. Dit is zichtbaar als sproeten.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende manieren om sproeten te behandelen, waaronder chemische peeling, laserbehandeling en cryotherapie.

Synoniemen

sproeten

Engelse vertaling

freckles, ephelides, solar lentigines


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven