Ziekte van Whipple

Bijgewerkt op 7 juli 2017 door Simpto.nl

Wat is de ziekte van Whipple?

De ziekte van Whipple is een zeldzame infectieziekte van de darm. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie.

De betreffende bacterie werd in het begin van de 20ste eeuw door de Amerikaans arts Dr. George Whipple aangewezen als veroorzaker van de ziekte. Hij werd daarmee de naamgever van de ziekte.

ziekte van Whipple
George Whipple

Oorzaak ziekte van Whipple

De ziekte wordt veroorzaakt door een infectie van de darm door de bacterie Tropheryma Whipleii. De ziekte is niet besmettelijk. Gezonde mensen dragen de Tropheryma-bacterie ook vaak bij zich, zonder dat ze er ziek van worden. Waarschijnlijk hebben mensen die de ziekte krijgen een bepaalde afwijking in het afweersysteem. Deze afwijking zorgt ervoor dat bij hen een gestoorde afweerreactie op gang komt die bij gezonde mensen niet optreedt.

Hoe vaak komt ’t voor? Bij wie?

De ziekte is zeer zeldzaam. Jaarlijks wordt deze ziekte in Nederland slechts bij ongeveer 10 mensen vastgesteld.

De ziekte komt vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 30-60 jaar, en ongeveer acht keer vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Symptomen ziekte van Whipple

De onderstaande klachten kunnen voorkomen:

  • Buikpijn
  • Gewrichtsklachten
  • Afvallen
  • Vettige, kleverige ontlasting
  • Diarree

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld door tijdens een kijkonderzoek van maag en dunne darm (gastroduodenoscopie) een stukje aangetast weefsel weg te nemen. Dit wordt een ‘biopsie’ genoemd. Dit weefsel wordt vervolgens onder de microscoop beoordeeld. Hierbij zijn afwijkingen in het weefsel zichtbaar die kenmerkend zijn voor de ziekte van Whipple.

Behandeling ziekte van Whipple

De ziekte wordt behandeld met antibiotica. De antibiotica moeten 1-2 jaar lang worden gebruikt om de kans op terugkeer van de ziekte zo klein mogelijk te maken.

Beloop en prognose

De ziekte van Whipple is een ernstige ziekte die zonder behandeling dodelijk kan verlopen. Daarom is het van belang om tijdig de diagnose te stellen en met de juiste behandeling te beginnen. Daarmee is de ziekte meestal goed onder controle te krijgen.

Engelse vertaling

Whipple’s disease

ICD10-code

K90.8


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 30 oktober 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 7 juli 2017

Plaats een reactie