Borrelia lymfocytoom

Bijgewerkt op 19 april 2024

Wat is een Borrelia lymfocytoom?

Een Borrelia lymfocytoom is een ophoping van cellen van het afweersysteem, zogenaamde B-lymfocyten, als reactie op een infectie met de Borrelia-bacterie. Dat is de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Een dergelijke ophoping van B-lymfocyten wordt lymfocytoom genoemd. Borrelia lymfocytomen ontstaan meestal in de borst of de tepel, de wang, de balzak of in het oorlelletje (vooral bij kinderen).

Hoe vaak komt het voor?

Borrelia lymfocytomen komen niet vaak voor. Uit onderzoek is gebleken dat de aandoening ontstaat bij 2-3% van de infecties met de Borrelia-bacterie. Wij schatten dat de aandoening jaarlijks in Nederland zo’n 200 keer wordt vastgesteld.

Wat is de oorzaak?

Een Borrelia lymfocytoom ontstaat door een infectie met de Borrelia-bacterie. Er zijn verschillende soorten Borrelia-bacteriën. Het Borrelia lymfocytoom wordt meestal veroorzaakt door Borrelia afzelii of Borrelia burgdorferi. Besmetting met deze bacteriën vindt plaats via een beet van een teek.

Welke symptomen geeft het?

De klachten zijn afhankelijk van de plaats waar het lymfocytoom ontstaat. Meestal leidt de aandoening tot pijn, roodheid en zwelling. Dus mensen met een Borrelia lymfocytoom van de borst of de tepel zullen vaak klagen over een pijnlijke rode zwelling in de borst of een pijnlijke rode zwelling van de tepel. Kinderen met een Borrelia lymfocytoom in het oorlelletje zullen een pijnlijk rood oorlelletje hebben.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij bloedonderzoek kunnen antistoffen tegen de Borrelia-bacterie worden gevonden. Dat kan al een aanwijzing zijn dat er sprake is van een Borrelia-lymfocytoom. Als de behandelend arts zekerheid wil hebben over de diagnose kan een biopsie worden genomen. Daarbij wordt een stukje weefsel uit de afwijking gehaald. Dit wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij wordt een ophoping van lymfocyten gezien. Om vervolgens te achterhalen waar deze ophoping van lymfocyten door veroorzaakt wordt kan een zogenaamde PCR-test worden gedaan. Daarbij wordt DNA van de Borrelia-bacterie aangetroffen. Daarmee wordt de diagnose Borrelia-lymfocytoom bevestigd.

Wat is de behandeling?

Borrelia lymfocytoom wordt behandeld met antibiotica. Een veel gebruikt en goed werkend middel is doxycycline. Andere middelen die kunnen worden gebruikt zijn amoxicilline en cefuroxim.

Is het ernstig?

Borrelia lymfocytoom is een onschuldige aandoening die goed behandeld kan worden. De prognose is gunstig.

Verder lezen / Referenties

  • EJH Schatorjé, H van der Steeg, F Stelma, K Hebeda & A Warris, ‘Borrelia-lymfocytoom‘, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2013; 157: A6605.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven