Ziekte van Ledderhose

Bijgewerkt op 9 februari 2019

Wat is de ziekte van Ledderhose?

De ziekte van Ledderhose is een zeldzame aandoening waarbij bindweefselknobbels aan de voetzolen ontstaan.

De ziekte van Ledderhose is vernoemd naar de duitse chirurg Dr Georg Ledderhose. Hij beschreef de aandoening als eerste in 1894.

De medische naam voor de ziekte van Ledderhose is ‘plantaire fibromatose’.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van de ziekte van Ledderhose is niet goed bekend. Wel is duidelijk dat er een verband is met de ziekte van Dupuytren en de ziekte van Peyronie.

Welke klachten kunnen optreden?

De ziekte van Ledderhose leidt tot de vorming van bindweefselknobbels aan de peesplaat van de voetzool. De bindweefselknobbels zijn voelbaar als bulten onder de voet. De bulten kunnen pijn doen.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling waarmee de ziekte van Ledderhose snel kan worden genezen. De resultaten van fysiotherapie en shockwave-behandeling zijn wisselend. Een operatie waarbij de knobbels worden verwijderd kan complicaties geven.

Momenteel wordt onderzocht of radiotherapie (bestraling) een goede behandeling van de ziekte van Ledderhose is.

Andere talen

Engelse vertaling

Ledderhose disease, plantar fibromatosis

Duitse vertaling

Ledderhose-Krankheit, Morbus Ledderhose

Verder lezen / Referenties

  • J van Nes, A de Haan & R Steenbakkers, ‘Zwelling onder de voet’, gepubliceerd in de rubriek ‘Gezien’ van het Medisch Contact van 7 februari 2019.

Andere namen voor de ziekte van Ledderhose zijn morbus Ledderhose, plantaire fibromatose, ledderhose-syndroom, voetzoolfasciecontractuur, dupuytren-contractuur van de plantaire fascie, fibromatosis plantae, plantaire aponeurosecontractuur, en verbindweefseling van de peesplaat van de voetzool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven