Ziekte van Kimura

Bijgewerkt op 18 maart 2016

Wat is de ziekte van Kimura?

De ziekte van Kimura is een zeldzame aandoening waarbij één of meerdere lymfeklieren in het hoofd-halsgebied opzwellen. De aandoening is goedaardig.

Hoe vaak komt ’t voor? Bij wie?

De ziekte van Kimura is zeldzaam. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland bij naar schatting 20 mensen gesteld. De meeste patiënten zijn mannen in de leeftijd van 20-45 jaar. De aandoening komt vaker voor in Aziatische landen, met name Japan.

Symptomen ziekte van Kimura

De volgende klachten kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een zwelling in de hals of een zwelling voor het oor. Omdat de ziekte van Kimura zeldzaam is zal een arts niet in eerste instantie denken aan deze diagnose. Daarom kan het vaak enige tijd duren voordat de diagnose wordt gesteld. De diagnose wordt uiteindelijk meestal gesteld nadat een stukje weefsel uit de aangetaste lymfklier is verwijderd (biopsie) of de gehele lymfeklier is verwijderd voor onderzoek. Deze wordt dan door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Hierbij zijn afwijkingen zichtbaar die kenmerkend zijn voor de ziekte van Kimura. Eén van de kenmerken is de aanwezigheid van een bepaald type witte bloedcellen in de lymfeklier, namelijk eosinofiele granulocyten. Dit type witte bloedcellen kan ook in verhoogde mate worden aangetroffen in het bloed van mensen met deze ziekte. Dit wordt eosinofilie genoemd. Ook het IgE-gehalte in het bloed is vaak verhoogd.

ziekte van Kimura
lymfeklier met veel eosinofielen

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van deze ziekte is onbekend. Omdat bij veel patiënten met deze aandoening het aantal eosinofiele granulocyten en tevens het IgE-gehalte in het bloed verhoogd is wordt wel gedacht dat het hier om een overgevoeligheidsreactie (allergie) gaat. Bij allergiën zijn namelijk ook het aantal eosinofiele granulocyten in het IgE-gehalte in het bloed vaak verhoogd.

Behandeling ziekte van Kimura

De ziekte wordt behandeld door een operatie uit te voeren waarbij de aangetaste lymfeklier of lymfeklieren worden verwijderd. Soms worden tevens corticosteroïden voorgeschreven.

Engelse term

Kimura’s disease

ICD10-code

D21.9

Scroll naar boven