Ziekte van Kahler

Bijgewerkt op 22 april 2024

Wat is de ziekte van Kahler?

De ziekte van Kahler is een kwaadaardige ziekte van zogenaamde plasmacellen in het beenmerg. Plasmacellen zijn cellen in het beenmerg die antistoffen maken. Bij de ziekte van Kahler worden deze cellen kwaadaardig waardoor ze zich ongeremd gaan vermenigvuldigen. De medische naam voor de ziekte van Kahler is multipel myeloom. De ziekte is vernoemd naar de Oostenrijkse arts Dr Otto Kahler (1849-1893). Hij beschreef de ziekte als eerste in een medisch tijdschrift.

ziekte van Kahler
Otto Kahler (1849-1893)

Hoe vaak komt ’t voor?

De ziekte komt niet vaak voor. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland bij ongeveer 1.300 mensen gesteld.

Wie krijgt het?

De ziekte komt vooral voor bij mensen van middelbare of oudere leeftijd en iets vaker bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte komt niet of nauwelijks voor bij mensen die jonger zijn dan 30 jaar.

Wat is de oorzaak?

Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van de ziekte van Kahler. Er wordt gedacht aan een genetische oorsprong van de ziekte omdat bij veel patiënten bepaalde genetische afwijkingen kunnen worden aangetoond.

Welke symptomen geeft het?

In het begin zullen er nauwelijks klachten optreden. Als de ziekte zich uitbreidt kunnen pijnklachten ontstaan door de groei van de plasmacellen in het beenmerg (botpijn):

Sterke groei van plasmacellen in het beenmerg kan tot verzwakking van het bot leiden. Dat kan in sommige gevallen tot spontane botbreuken leiden. Artsen spreken in dat geval van pathologische fracturen.

Doordat bij de ziekte van Kahler veel plasmacellen ontstaan die maar één soort antistoffen maken worden te weinig andere typen antistoffen aangemaakt. Dit leidt tot een verminderde weerstand. Mensen met deze ziekte zullen daarom sneller infecties krijgen.

Als de ziekte leidt tot een verhoging van het calcium gehalte in het bloed kunnen de volgende symptomen optreden:

Door uitbreiding van de plasmacellen in het beenmerg kunnen gewone bloedcellen (die in het beenmerg worden aangemaakt) in de verdringing komen. Dit kan leiden tot bloedarmoede:

Door verdringing van de bloedplaatjes kan een bloedingsneiging ontstaan. Dit kan leiden tot:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Laboratoriumonderzoek

In het bloed van mensen met de ziekte van Kahler zijn bepaalde afwijkingen zichbaar.

Beenmergonderzoek

Bij een punctie van het beenmerg zal het aantal plasmacellen verhoogd zijn.

Beeldvormend onderzoek

Röntgenfoto’s van het skelet laten vaak afwijkingen zien, vooral aan de schedel, het bekken, de ribben en de wervelkolom. Hieronder een röntgenfoto van de schedel van een patiënt met de ziekte van Kahler. Kenmerkend zijn de zogenaamde ‘osteolytische lesies’ (zie pijl).

osteolytische haard in de schedel bij multipel myeloom
schedel bij ziekte van Kahler

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de behandeling van de ziekte van Kahler. Hieronder volgt een overzicht.

Medicijnen tegen de ziekte van Kahler

Er komen steeds meer geneesmiddelen op de markt die kunnen worden gebruikt bij de behandeling van multipel myeloom. Vaak worden ook combinaties van middelen gebruikt. Hieronder een overzicht van geneesmiddelen die worden voorgeschreven.

Stamceltransplantatie

Dit is een zware behandeling waarbij zowel voor de stamceltransplantatie als erna combinaties van bovengenoemde geneesmiddelen worden gebruikt.

Bestraling (radiotherapie)

Bestraling kan worden ingezet in geval van ernstige botpijnen.

Complicaties ziekte van Kahler

Door de groei van de plasmacellen en de aanmaak van grote hoeveelheden IgM-antistoffen kunnen complicaties ontstaan. Complicaties zijn nadelige effecten van een ziekte. Bij de ziekte van Kahler kunnen de volgende complicaties optreden:

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van de ziekte van Kahler? Schrijf je dan hieronder in. Zodra nieuwe informatie over dit ziektebeeld wordt toegevoegd aan Simpto.nl wordt je hierover geinformeerd.

Ziekte van Kahler

Synoniemen

Andere namen voor de ziekte van Kahler zijn morbus Kahler, M. Kahler, en multipel myeloom.

Engelse term

multiple myeloma

ICD-10 code

C90.0


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) mensen met multipel myeloom (ziekte van Kahler). Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

2 gedachten over “Ziekte van Kahler”

  1. veerle van impe

    mijn moeder is gestorven van de ziekte van kahler,
    of ze veel pijn gehad heeft? ik heb haar wel nooit horen klagen, omdat ze ons wel zou sparen

  2. F.W. van Apeldoorn

    Is er een erfelijke factor bij Ziekte van Kahler bekend?
    Kan er een relatie zijn met ernstige vorm Artritis Psoriatica?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven