Ziekte van Jessner

Bijgewerkt op 28 december 2024 door Simpto.nl

Wat is de ziekte van Jessner?

De ziekte van Jessner is een zeldzame aandoening waarbij een bepaald soort witte bloedcellen (lymfocyten) zich ophopen in de huid. Dit leidt tot rode vlekken en/of bultjes die vooral voorkomen op plekken waar de huid blootstaat aan zonlicht, zoals het gezicht, de nek, de schouders, de bovenkant van de rug, en de armen. De aandoening is goedaardig.

Dr Max Jessner – naamgever van de ziekte van Jessner – bron: Wikipedia

De aandoening is genoemd naar de Duitse dermatoloog Dr Max Jessner (1887 – 1978). Hij beschreef de aandoening als eerste in een medisch tijdschrift. De medische naam voor deze aandoening is lymfocytair infiltraat van Jessner.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

De ziekte van Jessner is zeldzaam. Hoe vaak het precies voorkomt is niet bekend. De aandoening komt vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 30-50 jaar, en iets vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Wat is de oorzaak?

De ziekte van Jessner leidt tot ophoping van zogenaamde lymfocyten in delen van de huid. Waarom dit gebeurt is onduidelijk. Wel zijn er bepaalde risicofactoren voor het ontstaan van de aandoening. Zo komt de aandoening vaker voor bij mensen met de ziekte van Lyme. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen het gebruik van bepaalde geneesmiddelen en het ontstaan van de aandoening. Voorbeelden van geneesmiddelen die een verhoogd risico lijken te geven op het ontstaan van de aandoening zijn onder andere duloxetine, glatirameer, leflunomide, ramipril, en ustekinumab.

Volgens sommige onderzoekers is de ziekte van Jessner een vorm van lupus erythematodes van de huid (cutane lupus erythematodes).

Welke symptomen geeft het?

De ziekte van Jessner kan tot de volgende symptomen leiden:

  • rode vlekjes in het gezicht
  • rode bultjes in het gezicht
  • rode vlekjes in de hals
  • rode bultjes in de hals
  • rode vlekjes in de nek
  • rode bultjes in de nek
  • rode vlekjes op de schouders
  • rode bultjes op de schouders
  • rode vlekjes op de bovenarm
  • rode bultjes op de bovenarm
  • rode vlekje op de bovenkant van de rug
  • rode bultjes op de bovenkant van de rug

De huidafwijkingen doen geen pijn. Soms jeuken ze of is er een branderig gevoel. De symptomen komen vaak in periodes die maanden tot jaren kunnen duren, waarna ze weer verdwijnen. Soms blijven ze weg, maar soms komen ze later weer terug.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met een huidbiopt. Hierbij wordt een stukje huid uit een huidafwijking geprikt. Dit wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij zijn kenmerkende afwijkingen zichtbaar, namelijk ophoping van lymfocyten in de huid. Daarnaast wordt vaak het bloed onderzocht. Dit is om andere oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

Wat is de behandeling?

Omdat de aandoening vanzelf kan verdwijnen wordt vaak in eerste instantie niet behandeld. Wel is het van belang om zonlicht te vermijden. Ook kan het vanwege cosmetische redenen wenselijk zijn om wel te behandelen. In dat geval kunnen de huidafwijkingen door een dermatoloog worden behandeld met medicijnen (corticosteroiden), bepaalde afweeronderdrukkende middelen, bevriezing, of operatieve verwijdering. Ook wordt soms PUVA toegepast.

Synoniemen

lymfocytair infiltraat van Jessner, lymfocytaire infiltratie van Jessner, infiltratio cutis lymphocytica, morbus Jessner, M. Jessner

Engelse vertaling

Jessner disease, Jessner lymphocytic infiltrate, benign lymphocytic infiltrate of the skin, Jessner-Kanof lymphocytic infiltration, benign lymphocytic infiltration, Jessner-Kanof syndrome, benign chronic T-cell infiltrative disease


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven