Ziekte van Fox-Fordyce

Bijgewerkt op 7 mei 2023

Wat is de ziekte van Fox-Fordyce?

De ziekte van Fox-Fordyce is een zeldzame ziekte waarbij kleine bultjes in de oksel ontstaan.

De aandoening is genoemd naar Dr George Henry Fox en Dr John Addison Fordyce. Zij beschreven in 1902 de aandoening als eersten.

Hoe vaak komt het voor?

De ziekte van Fox-Fordyce is zeldzaam. Het is niet precies bekend hoe vak het voorkomt. Wij schatten dat deze diagnose in Nederland jaarlijks enkele tientallen keren wordt gesteld. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen in de leeftijdsgroep van 15-30 jaar.

Wat is de oorzaak?

De ziekte van Fox-Fordyce ontstaat door ophoping van zweet in zweetkliertjes. Dit gebeurt waarschijnlijk onder invloed van hormonale veranderingen. Hierdoor zouden huidcellen in de haarzakjes de uitgang van zweetkliertjes afsluiten. Het zweet kan daardoor niet afvloeien naar het huidoppervlak. In plaats daarvan loopt het de huid in en veroorzaakt een lokale ontsteking. Dit leidt tot de bultjes en de jeuk.

Welke symptomen geeft het?

De ziekte van Fox-Fordyce leidt tot het ontstaan van kleine bultjes op plaatsen waar zich zogenaamde apocriene zweetkliertjes bevinden. Het gaat dan voornamelijk om de oksel, maar ook bij de tepels, rond de anus en rond de navel.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De huidarts (dermatoloog) kan op grond van de huidafwijkingen al vermoeden dat het om de ziekte van Fox-Fordyce gaat. Om de diagnose te bevestigen kan weefselonderzoek worden gedaan. Daarbij wordt een stukje huid uit een huidafwijking geprikt. Dit wordt huidbiopsie genoemd. Het weggenomen stukje huid is het huidbiopt. Dit huidbiopt wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij worden kenmerkende afwijkingen gezien.

Wat is de behandeling?

De aandoening gaat in de meeste gevallen op den duur vanzelf over. Als er veel klachten zijn kan de behandelend dermatoloog verschillende geneesmiddelen voorschrijven, waaronder de anticonceptiepil, clindamycine gel, corticosteroïden en isotretinoïne.

Synoniemen

miliaria apocrina, hidradenoma eruptivum Fox-Fordyce

Engelse vertaling

Fox-Fordyce disease, apocrine duct occlusion, sweat retention disease, apocrine miliaria, chronic pruritic papular eruption of the pubis and armpits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven