Bijgewerkt op 23 februari 2022 door Simpto.nl
Wat is de ziekte van Forestier?
De ziekte van Forestier is een aandoening van het skelet en de aanhechtingen van pezen aan het skelet. Vooral de wervelkolom wordt aangetast door de ziekte. Maar ook andere delen van het skelet kunnen aangedaan zijn, zoals de schouder, de heup, de knie, de knieschijf, de bekkenkam, de voeten, de enkels en/of de handen. De ziekte behoort tot de zogenaamde ‘spondylartropathiën’, net als de ziekte van Bechterew.
De ziekte is genoemd naar de franse internist Dr Forestier. Hij beschreef de aandoening als eerste in 1950.
Hoe vaak komt het voor?
De ziekte van Forestier komt regelmatig voor. Jaarlijks krijgen naar schatting zo’n 1.500 mensen in Nederland ermee te maken.
Bij wie?
De ziekte van Forestier komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar.
Welke klachten geeft het?
In het begin zijn er vaak geen of weinig klachten. Daarna ontstaat vaak stijfheid van de rug en/of een stijve nek. Maar ook onderstaande symptomen kunnen voorkomen.
- stijve onderrug
- pijn in de rug
- ochtendstijfheid
- pijn boven in de rug
- pijn midden in de rug
- pijn aan de heup
- gevoel dat het eten niet goed zakt
- pijn aan de elleboog
- pijn in de onderrug
- pijn aan de enkel
- pijn aan de hiel
- moeite met slikken (als botaangroei aan de voorkant van een nekwervel tegen de keel drukt)
- pijn aan de schouder
- pijn aan de voet
- pijn aan de knie
- pijn in de rug ’s nachts bij omdraaien in bed
- pijn aan de enkel
- pijn aan de hand
- pijn aan de bekkenkam
- hese stem
- pijn aan de knieschijf
- pijn aan de bil
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De ziekte van Forestier wordt vastgesteld met behulp van röntgenfoto’s. Op een röntgenfoto van de wervelkolom is meestal abnormale botvorming zichtbaar rond nekwervels en/of borstwervels. Vaak is verbening van het ligament aan de voorzijde van de wervels zichtbaar. Dat is goed zichtbaar op de röntgenfoto van de nek hieronder.
Op andere delen van het skelet kan verbening van de aanhechtingen van pezen zichtbaar zijn. Het kan voorkomen dat er al afwijkingen op de röntgenfoto zichtbaar zijn zonder dat er klachten zijn. Ook kan de ziekte leiden tot botgroei aan de ribben. Op den duur kan ertoe leiden dat ribben met elkaar vergroeien. In extreme gevallen kan hierdoor de beweeglijkheid van de borstkas verminderen, en de ademhaling belemmerd worden.
Wat is de oorzaak?
De oorzaak van de ziekte van Forestier is onbekend. In tegenstelling tot de ziekte van Bechterew is er geen erfelijke aanleg bekend. Mogelijk spelen voeding en belasting van het skelet gedurende het leven een rol. Volgens sommige onderzoekers zou er een verband zijn tussen het langdurig gebruik van geneesmiddelen tegen depressie (antidepressiva) en het ontstaan van de ziekte.
Wat is de behandeling?
Er is geen behandeling waarmee de ziekte van Forestier genezen kan worden. Behandeling bestaat daarom uit het tegengaan van de klachten. De meest gebruikte behandeling is fysiotherapie. De fysioterapeut kan oefeningen voorschrijven die helpen om de stijfheid tegen te gaan.
Beloop & prognose
Doordat de botaangroei zich uitbreidt over de wervelkolom zal de rug langzaamaan steeds stijver worden. Dit zal dus in toenemende mate ongemakken met zich meebrengen.
De ziekte van Forestier zal op zichzelf de levensverwachting niet verminderen. De aandoening kan echter leiden tot vervelende complicaties. Zo kan uitbreiding van botgroeisels in de wervelkolom leiden tot inklemming van zenuwen of ruggenmerg. Dit kan verlammingen veroorzaken.
Bij ernstige aantasting van de ribben kan de ademhaling belemmerd worden. Dit verhoogt de kans op het krijgen van longontsteking (pneumonie).
Engelse vertaling
diffuse idiopathic skeletal hyperostosis, DISH
ICD10-code
M48.1
Synoniemen
Andere namen voor de ziekte van Forestier zijn hyperostosis vertebralis, diffuse idiopathic skeletal hyperostosis, DISH, M. Forestier, morbus forestier, hyperostosis ankylosans vertebralis senilis, en ouderdomsgerelateerde stijfheid van de wervelkolom door overmatige botweefselvorming.
Reacties van lotgenoten
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met het syndroom van Forestier. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.
Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.
mijn dochter had al een hele periode spierpijn, stijfheid, werd al geopereerd aan haar knie,
wegens enorme artrose , geen verbetering nadien.
Nu is na vele onderzoeken, dat ze botaangroei heeft, zo wat overal : rug, schouders, bekken,
knieen enz.. Er is daar naar het schijnt alleen pijnstilling voor, kan dis niet genezen!
Het lijkt ergens op BECHTEREW schijnt het!
Zou kinesie soelaas geven?
BEDANKT
Dish uit zich op veel manieren, onder meer het slikken gaat moeizaam, in mijn beval is ook een dikkere tong Dish gerelateerd.
Mijn klacht betreft vooral stijfheid nek, wervelkolom en schouderbladen.
Uit de praktijk van een chiropractor krijg ik een bevestiging van soortgelijke klachten van zijn patiënten. Ik ben 74 (man) en de – niet behandelbare – klachten worden heel langzaam ietsje erger.
Een reisje naar een warm land met vooral een lage vochtigheid helpt meer dan welk NSAID middel dan ook.
Halllo, bij mij is door een reumatoloog als jaren geleden Forestier gediagnostiseerd. Kom, via zorgverzekering ook in aanmerking voor behandelingen via de basisverzekering (na eigen risico van 20 behandelingen door bijverzekering) van chronische ziekte. Maar ik krijg steeds meer verschillende lichamelijke klachten, Benen, duim, kaken. Vallen die klachten voor vergoeding ook onder die Forestier vergoeding.? Of moet voor iedere klacht apart een diagnose Forestier gesteld worden?? Dit is mijn vraag.Anders wordt fysio wel een zeer kostbare aangelegenheid.
Hallo ! Er is bij mij de ziekte van Forestier vast gesteld na orthopedische onderzoek in Duitsland. Bij Helios kliniek in Krefeld.Ik heb veel pijnen in de hele lichaam, inclusief polsen,handen,wervelkolom, rug,boven beneden,benen,knieen ,enkels en vingers.Ik heb ook veel pijn onder de rechter hiel.Vaker handen en benen blokkeren.Ik kan geen stap doen.Hier kom je niet tot zo’n onderzoek. Ze zeggen dat je fibromyalgie hebt en verder onderzoeken je niet.Je krijgt met deze ziekte een stempel voor de hele leven ( een ziekte die medisch niet bewezen is).Je bent de dupe van.En als een andere specialist ziet dat je fibromyalgie hebt dan doen ze niets meer voor jou…Ik woon in Rotterdam.
IK ZOEK ECHT EEN REUMATOLOOG DIE WEL JE SERIEUS NEEMT EN VERDER ONDERZOEKT EN DE JUISTE ONDERZOEKEN DOET.EN NIET DE ZIEKE PATIENT IN DE MALING NEEMT..
GRAAG HOOR IK ALS IEMAND IETS WEET…..
Heb jullie diagnose gelezen en al de symtomen die vermeld staan zijn bij mij aanwezig ! met elke dag enorm pijn en zelf niet meer kunnen stappen. het is in Leuven vastgesteld op mijn 25 jaar door een prof naam ? maar wisten nog niet wat het eigenlijk was ! alleen zeiden ze als ik ouder zou worden dat het dan zou verergeren en in een rolstoel zou geraken word nu 78 en dus oud ! nu beginnen ook mijn kaaksgewrichten en gehoor het te begeven het te begeven !een heel speciaal gehoorverlies zijn . Kan dat ?
is geen specialist in belgie die mij kan helpen
Welke specialist in de buurt van Haarlem is gespecialiseerd in deze aandoening. Kunt u dit aangeven. Bij voorbaat hartelijk dank.