Ziekte van Eales

Bijgewerkt op 1 november 2021

Wat is de ziekte van Eales?

De ziekte van Eales is een zeldzame ziekte van het netvlies van het oog waarbij de bloedvaten van het netvlies ontstoken raken. Dit leidt tot zuurstofgebrek in het netvlies, met als gevolg de vorming van nieuwe bloedvaatjes (neovascularisatie). De aandoening is genoemd naar de Engelse oogarts Dr Henry Eales (1852-1913). Hij beschreef de aandoening in 1880 als eerste.

Asian subcontinents. This disease tends to begin between the ages of 20-30 years and begins with unilateral peripheral retinal perivasculitis and peripheral retinal capillary non-perfusion. These are not normally recognized until the inflammation results in vitreous hemorrhage.[3] This disease has been found to affect the second eye 50-90% of the time so there is a large chance that both eyes will begin to show signs of the disease.[4]

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van de ziekte van Eales is niet bekend.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

De ziekte van Eales is een zeldzame ziekte. Jaarlijks wordt deze aandoening in Nederland bij naar schatting enkele tientallen mensen vastgesteld. Vaak gaat het om jongemannen die uit Azië of het Middellandse Zee-gebied komen.

Welke symptomen geeft het?

De ziekte van Eales kan leiden tot afname van het gezichtsvermogen. Klachten komen regelmatig in beide ogen voor.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De oogarts kan tijdens funduscopie afwijkingen in het netvlies zien. Er is sprake van vernauwing van de bloedvaten in het netvlies, met als gevolg ischemie van het netvlies. Dit leidt tot vorming van nieuwe bloedvaatjes in het netvlies (neovascularisatie). Als complicatie hiervan kunnen glasvochtbloedingen ontstaan.

Wat is de behandeling?

De ziekte van Eales wordt meestal behandeld met corticosteroïden. Als vaatnieuwvorming in het netvlies (neovascularisatie van de retina) is opgetreden wordt laserbehandeling toegepast. Als regelmatig glasvochtbloedingen optreden kan het glasvocht worden verwijderd. Deze ingreep wordt vitrectomie genoemd.

Synoniemen

recidiverende bloedingen in retina en glasvocht, morbus Eales, periflebitis retinae

Engelse vertaling

Eales disease

Duitse vertaling

Morbus Eales, Retinale Perivaskulitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven