Ziekte van Dupuytren

Bijgewerkt op 3 december 2015

Ziekte van Dupuytren – wat is het?

De ziekte van Dupuytren is een aandoening waarbij bindweefsel in de handpalm verdikken en verharden. Hierdoor ontstaan harde knobbels aan de handpalm. De vingers – vooral pink en ringvinger – kunnen hierdoor krom gaan staan. De aandoening kan aan één hand beginnen, maar later zal meestal de andere hand mee gaan doen. Soms komen dezelfde afwijkingen ook voor aan de voetzolen.

ziekte van Dupuytren
ziekte van Dupuytren

De ziekte wordt in de volksmond ook wel ‘koetsiersziekte’ genoemd.

Hoe vaak komt ’t voor?

De ziekte komt veel voor. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 22.000 mensen met deze aandoening te maken. De meeste mensen zijn ouder dan 50 jaar. De aandoening komt ongeveer drie keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Oorzaak ziekte van Dupuytren

De ziekte wordt veroorzaakt doordat bepaalde groeifactoren ontsporen. Hierdoor wordt een bepaald type bindweefsel – collageen – omgezet in een harde vorm. Dit leidt tot de klachten die bij de ziekte horen.

Symptomen ziekte van Dupuytren

De volgende klachten komen voor:

  • harde bult of streng in de handpalm
  • pink en/of ringvinger niet helemaal kunnen strekken
  • hand staat in gebogen stand
  • verdikking van de lijnen in de handpalmen
  • verstrijken van de huidplooien van de handpalm

Behandeling ziekte van Dupuytren

De aandoening kan op twee manieren worden behandeld: (1) operatie, en (2) inspuiten van enzymen die bindweefsel oplossen.

Operatie

De operatie wordt meestal gedaan door een handchirurg. Via een zigzag-snede wordt handpalm opengelegd en wordt het verharde bindweefsel verwijderd. Dit moet voorzichtig gedaan worden omdat verschillende bloedvaten en zenuwen door de handpalm lopen. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de aandoening zal de ingreep 30 minuten – 2 uur duren.

Injecties met collagenase

Bij deze behandeling wordt het enzym collagenase in de bindweefselstrengen gespoten. Collagenase is een enzym dat collageen oplost. Een dag na de injectie wordt onder lokale verdoving de hand met kracht gestrekt. Hierbij springen de bindweefselstrengen kapot.

Beloop

De aandoening komt regelmatig terug. Sommige patiënten moeten daardoor meerdere keren behandeld worden.

Engelse term

Dupuytren’s disease, Dupuytren’s contracture

ICD-10 code

M72.0

Synoniemen

dupuytren, dupyutren, syndroom van dupuytren, ziekte dupuytren, koetsierziekte, koetsiersziekte, koetsiers ziekte, dupuytren syndroom, dupuytren ziekte

Scroll naar boven