Ziekte van Crohn

Bijgewerkt op 16 juni 2018 door Simpto.nl

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een ziekte van het spijsverteringskanaal waarbij ontstekingen voorkomen. De ontstekingen kunnen overal in het spijsverteringskanaal voorkomen, dus van mond tot anus. Meestal zitten de ontstekingen in de dunne darm en de dikke darm.

Hoe vaak komt ’t voor? Bij wie?

Jaarlijks wordt deze ziekte bij zo’n 1.100-1.200 mensen in Nederland vastgesteld.

De ziekte kan op elke leeftijd voorkomen, maar de diagnose wordt meestal gesteld bij mensen in de leeftijdsgroep van 15-40 jaar. Vaak hebben mensen al langere tijd klachten op het moment dat de diagnose gesteld wordt.

Oorzaak ziekte van Crohn

De exacte oorzaak voor het ontstaan van de ziekte van Crohn is niet bekend. Wel is inmiddelijk duidelijk dat erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt. Inmiddels zijn vele tientallen genen bekend die een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte.

Symptomen ziekte van Crohn

De ziekte kan veel verschillende klachten geven. Hieronder een overzicht. Het percentage achter de klacht is een schatting van het aantal patiënten dat de betreffende klacht heeft.

De klachten die optreden zijn afhankelijk van waar de ontsteking zich bevindt. Ontsteking van het maagslijmvlies geeft andere klachten dan ontsteking van de dikke darm.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt bevestig met behulp van een biopsie van een afwijkend stukje darm. Hierbij wordt tijdens een kijkonderzoek van de darm (endoscopie) een klein stukje weefsel uit een afwijkend stukje darm verwijderd. Dit wordt vervolgens door de patholoog-anatoom onder de microscoop beoordeeld. In het stukje weefsel zijn kenmerkende afwijkingen zichtbaar die duiden op de ziekte van Crohn.

Behandeling ziekte van Crohn

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor de ziekte van Crohn. Geen van deze behandelingen zal de ziekte echt genezen. Het doel van de behandeling is daarom de klachten te verminderen en de kans op terugkeren van de klachten te verkleinen. Welke behandeling wordt toegepast wordt bepaald door de behandelend arts.

De belangrijkste behandelingsmogelijkheden zijn aanpassing van het dieet, gebruik van geneesmiddelen en een operatie van de darm.

Dieet bij ziekte van Crohn

Een voedingspatroon met meer fruit en voedingsvezels is gunstig voor mensen met de ziekte van Crohn. Voedingsmiddelen die veel (meervoudig onverzadigde) vetten bevatten moeten zoveel mogelijk worden vermeden.

Kijk voor uitgebreide informatie hierover op de pagina over dieet bij de ziekte van Crohn.

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen die worden gebruik bij de behandeling van de ziekte van Crohn zijn:

Engelse term

Crohn’s disease

ICD-10 code

K50

Verder lezen

Engelstalige Wikipedia-pagina over de ziekte van Crohn.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 26 oktober 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 30 mei 2018

Plaats een reactie