Ziekte van Bornholm

Bijgewerkt op 2 augustus 2021

Wat is de ziekte van Bornholm?

De ziekte van Bornholm is een infectie van het borstvlies door een virus. De ziekte is genoemd naar het Deense eiland Bornholm waar in 1933 een uitbraak van de ziekte plaatsvond.

Wat is de oorzaak?

De ziekte van Bornholm wordt veroorzaakt door een infectie door een virus. Het gaat meestal om het zogenaamde Coxsackie B-virus.

Welke symptomen geeft het?

De ziekte van Bornholm kan tot de volgende symptomen en ziekteverschijnselen leiden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld op grond van de klachten en door andere oorzaken van pijn op de borst uit te sluiten. Bij bloedonderzoek is het creatinekinase gehalte vaak verhoogd. Het aantal witte bloedcellen in het bloed kan zowel verhoogd (leukocytose) als verlaagd (leukopenie) zijn. Het aantal lymfocyten in het bloed is vaak verhoogd (lymfocytose). Eventueel kan geprobeerd worden om de aanwezigheid het Coxsackie B-virus aan te tonen door middel van een viruskweek of door middel van een PCR-test.

Wat is de behandeling?

De ziekte gaat meestal vanzelf over. Eventueel kan de arts ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven.

Engelse vertaling

Bornholm disease, epidemic pleurodynia, epidemic myalgia, devil’s grip

Synoniemen

Andere namen voor de ziekte van Bornholm zijn Bornholmse ziekte, virale pleurodynie, pleurodynie bij virale infectie, pleurodynie, myalgia epidemica, epidemische pleurodynie, Coxsackie B-virus infectie, en epidemische myalgie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven