Ziekte van Binswanger

Bijgewerkt op 9 september 2022

Wat is de ziekte van Binswanger?

De ziekte van Binswanger is een zeldzame vorm van dementie die wordt veroorzaakt door een verminderde doorbloeding van de hersenen. De medische naam voor deze aandoening is subcorticale vasculaire dementie. De aandoening is genoemd naar de Zwitserse arts Dr Otto Ludwig Binswanger (1852-1929). Hij beschreef de aandoening als eerste en noemde de aandoening ‘encefalitis subcorticalis chronica’.

Dr Otto Ludwig Binswanger (1852 – 1929) – bron: Wikipedia

Wat is de oorzaak?

De ziekte van Binswanger ontstaat door een vernauwing van de slagaders die bloed naar de hersenen voeren.

Bij wie komt het voor?

De ziekte van Binswanger komt voornamelijk voor bij oudere mensen met ‘slechte bloedvaten’, bijvoorbeeld door aderverkalking. Dat kan ontstaan zijn door vele jaren roken, het al langere tijd hebben van een hoge bloeddruk (hypertensie), en/of het hebben van suikerziekte (diabetes mellitus). Veel mensen met deze ziekte hebben vanwege de ‘slechte bloedvaten’ eerder al een beroerte gehad.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met de ziekte van Binswanger kunnen de volgende symptomen en ziekteverschijnselen hebben:

 • vergeetachtigheid
 • moeite met het plannen van dingen
 • moeite met het verwerken van informatie
 • plas niet op kunnen houden (urine-incontinentie)
 • depressiviteit
 • moeite met lopen
 • moeite met praten
 • onhandigheid

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de medische voorgeschiedenis en de bevindingen bij beeldvormend onderzoek. Op een CT-scan van de hersenen zijn afwijkingen in de zogenaamde witte stof van de hersenen zichtbaar.

Wat is de behandeling?

De veranderingen aan de hersenen bij mensen met de ziekte van Binswanger zijn irreversibel. Dat betekent dat ze niet ongedaan gemaakt kunnen worden. De behandeling is daarom gericht op het vertragen van verdere achteruitgang. Dat betekent het verminderen van risicofactoren voor het ontstaan van een verminderde doorbloeding van de hersenen. Het gaat dan om maatregelen zoals stoppen met roken, behandelen van hoge bloeddruk met antihypertensiva, verlagen van het cholesterol gehalte van het bloed, en het verminderen van de stolbaarheid van bloed met behulp van bloedplaatjesremmers. Bij mensen met suikerziekte moet het bloedsuikergehalte goed worden geregeld.

Naast bovengenoemde maatregelen is de behandeling symptomatisch. Dat betekent dat de symptomen die zich voordoen zo nodig zullen worden behandeld. Zo kan bijvoorbeeld iemand die depressief is worden behandeld met antidepressiva (geneesmiddelen tegen depressie).

Synoniemen

subcorticale vasculaire dementie, subcorticale leukencefalopathie, morbus Binswanger, M Binswanger

Engelse vertaling

Binswanger disease, subcortical vascular dementia, subortical arteriosclerotic encephalopathy, lacunar dementia, ischemic periventricular leukoencephalopathy, subcortical dementia

1 gedachte over “Ziekte van Binswanger”

 1. GPH Dekkers- de Wit

  Urine niet op kunnen houden; is onjuiste informatie!
  Extra aandrang bij plassen, dat is het punt. De literatuur beschrijft dit en ik spreek uit eigen ervaring( helaas ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven