Yellow nail syndroom

Bijgewerkt op 27 maart 2023

Wat is het yellow nail syndroom?

Het yellow nail syndroom – of ‘gele nagel syndroom’ – is een zeer zeldzame aandoening waarbij één of meer nagels geel verkleurd en verdikt zijn. Daarnaast kunnen nog andere afwijkingen optreden, zoals bijvoorbeeld lymfoedeem en pleuravocht.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van het yellow nail syndroom is onbekend. De aandoening kan als losstaande ziekte voorkomen maar ook als bijverschijnsel bij kanker, tuberculose of reumatische ziekten. Ook mensen met een nierziekte hebben een verhoogde kans om dit syndroom te krijgen.

Welke symptomen geeft het?

Het yellow nail syndroom kan tot de volgende klachten en afwijkingen leiden:

  • gele verkleuring van de nagels
  • verdikking van de nagels
  • lymfoedeem
  • ophoping van vocht bij de longen (pleuravocht)
  • verwijde bronchiën (bronchiëctasiën)
  • terugkerende of aanhoudende ontsteking van de neusbijholten (chronische sinusitis)

Hoe vaak komt het voor?

Het yellow nail syndroom is een zeer zeldzame aandoening. Geschat wordt dat diagnose slechts eenmaal per 3-6 jaar in Nederland wordt gesteld. De aandoening komt vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 40-60 jaar en iets vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de behandeling?

Er is geen geneesmiddel waarmee het yellow nail syndroom kan worden genezen. De behandeling is daarom gericht op het verminderen van de symptomen en afwijkingen die zich voordoen. Zo kan bij het voorkomen van pleuravocht een pleurapunctie worden verricht. Hierbij wordt het vocht uit de pleuraholte afgetapt. Soms kan het nodig zijn om borstvlies en longvlies middels een ingreep aan elkaar te plakken. Dan kan zich geen vocht meer ophopen in de pleuraholte.

Als de aandoening voorkomt als bijverschijnsel bij een andere ziekte zal de onderliggende aandoening behandeld worden. Ook wordt behandeling met vitamine E toegepast.

Engelse vertaling

yellow nail syndrome

Duitse vertaling

Yellow-Nail-Syndrom, gelbe Nägel Syndrom

ICD10-code

L60.5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven