Xifodynie

Bijgewerkt op 15 februari 2022

Wat is xifodynie?

Xifodynie is een niet vaak voorkomende aandoening waarbij het uiteinde van het borstbeen gevoelig is voor aanraking. Dit kan gepaard gaan met andere klachten van borstkas en buik.

Wat is de oorzaak?

Vaak is niet duidelijk wat de oorzaak is van de xifodynie. Bij sommige patiënten wordt een afwijkende vorm van de processus xiphoideus van het borstbeen gevonden.

Wat is de behandeling?

Xifodynie kan worden behandeld met een injectie met een pijnstillend middel (anestheticum) in combinatie met een ontstekingsremmend middel, meestal een corticosteroïd. Als de aandoening wordt veroorzaakt door een vervorming van het borstbeen kan een operatie vaak verlichting van de klachten geven.

Engelse vertaling

xiphodynia

Verder lezen / Referenties

6 gedachten over “Xifodynie”

 1. Goedemiddag,

  Ik heb zojuist gebeld met ziekenhuis Amstelland voor drs F.P. Garssen. Dit omdat mijn zoon van 20 alle symptomen heeft. Ik heb begrepen dat dhr Garssen niet aanwezig is, en nog niet bekend is wanneer hij er weer zal zijn. En ben nu dus op zoek naar een andere arts met kennis van Xifodynie. Ik hoop dat er iemand is die mij kan helpen aan een de contact gegevens van een andere gespecialiseerde arts op dit gebied.

   1. Ik heb net gebeld (19 april) en Dr. Garssen was niet aanwezig en niet bekend wanneer hij er weer is

  1. Ik heb ook Xifodynie en mijn arts Dr. Ackerman van het Spaarnegasthuis in Hoofddorp heeft die diagnose kunnen stellen. Ik krijg momenteel eens in de 3 maanden een injectie met Lidocaine en corticosteroïden ingespoten.

   1. Thanks voor het laten weten van de naam van de arts. Die ga ik ook eens benaderen. Ook ik heb alle symptomen van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven