Wratten

Bijgewerkt op 19 oktober 2021

Wat zijn wratten?

Wratten zijn bultjes op de huid die lijken op een bloemkool. De medische naam voor wratten is verrucae, enkelvoud verruca (wrat). Wratten komen zeer vaak voor en worden veroorzaakt door virussen.

Wat is de oorzaak?

Wratten kunnen ontstaan door besmetting met een virus. De gewone wrat ontstaat na besmetting met het zogenaamde humaan papilloma virus (HPV). Het kan echter maanden duren voordat besmetting van de huid leidt tot het ontstaan van wratten.

Welke vormen zijn er?

Er zijn verschillende soorten wratten, zoals:

Als in het algemeen over wratten gesproken wordt worden meestal gewone wratten (verrucae vulgares) bedoeld. Ook dit artikel gaat over dit type wratten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan meestal worden gesteld op grond van het aspect van de huidafwijkingen. Heel soms zal het nodig zijn om een huidbiopsie te nemen. Hierbij wordt een stukje weefsel verwijderd uit een huidafwijking. Dit wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij zijn kenmerkende afwijkingen zichtbaar.

Wat is het beloop?

Zonder behandeling kunnen wratten maanden of zelfs jaren blijven zitten. Op den duur verdwijnen ze vanzelf.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende manieren om wratten te behandelen. Hieronder volgt een overzicht van de meest toegepaste behandelingen.

Salicylzuurzalf

Bevriezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven