Bijgewerkt op 25 november 2022
Wat is een wervelkanaalstenose?
Een wervelkanaalstenose – vaak kortweg ‘kanaalstenose’ genoemd – is een vernauwing van het wervelkanaal. Het wervelkanaal is de ruimte waardoor het ruggenmerg loopt. Door de vernauwing kunnen ruggenmerg en zenuwwortels in de knel komen. Dit kan klachten veroorzaken.
Op grond van de plaats van de vernauwing in de wervelkolom wordt onderscheid gemaakt tussen:
- cervicale kanaalstenose – de vernauwing zit op het niveau van de nek
- lumbale kanaalstenose – de vernauwing zit op lendenniveu (onderkant van de rug)
Hoe vaak komt ’t voor?
Wervelkanaalstenose komt redelijk vaak voor. Jaarlijks krijgen naar schatting zo’n 2.500-3.000 mensen in Nederland ermee te maken.
Bij wie?
Wervelkanaalstenose komt vooral voor bij mensen boven de 35 jaar.
Wat is de oorzaak?
Wervelkanaalstenose wordt meestal veroorzaakt door slijtage van de wervels.
Welke klachten geeft het?
De symptomen van wervelkanaalstenose worden veroorzaakt door druk op het ruggenmerg en de uit het ruggenmerg uittredende zenuwen. De klachten zijn daarom afhankelijk van de plek van de vernauwing in het wervelkanaal.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek, meestal een MRI-scan of een CT-scan.
Wat is de behandeling?
Eerst zal worden geprobeerd om de klachten te behandelen. Pas als door de vernauwing het ruggenmerg aangetast wordt zal worden overwogen om te opereren. Een dergelijke operatie wordt meestal gedaan door een chirurg die gespecialiseerd is in operatie aan de wervelkolom.
Beloop en prognose
Tekst volgt
Synoniemen
Andere namen voor wervelkanaalstenose zijn stenose wervelkanaal, spinale stenose, vernauwing wervelkanaal, vernauwing van het wervelkanaal, wervelkanaal stenose, wervelkanaalvernauwing, wervelkolomvernauwing, vernauwing wervelkolom, wervelkolomstenose, en stenose wervelkolom.