Waterwratjes

Bijgewerkt op 2 september 2018

Wat zijn waterwratjes?

Waterwratjes zijn kleine, met vocht gevulde bultjes die vooral bij kinderen voorkomen. Ze worden veroorzaakt door een virus. De bultjes komen vaak in groepjes voor op romp, armen en benen, maar kunnen ook over het hele lichaam verspreid zijn.

Andere namen zijn waterwratten, bolhoedwratjes of luchtpukkels. De medische naam is ‘mollusca contagiosa’ of korter ‘molluscen’ of ‘mollusken’.

Oorzaak waterwratjes

Waterwratjes worden veroorzaak door een infectie met een virus. Het virus dat deze aandoening veroorzaakt heet het molluscum contagiosum virus, of kortweg molluscavirus.

Zijn waterwratjes besmettelijk?

Ja. De bultjes bevatten vocht waarin zich virusdeeltjes bevinden. Zodra iemand in contact komt met dit vocht kan besmetting optreden. Het duurt dan enkele weken tot maanden voordat zich bultjes gaan vormen.

Bij wie komt ‘t voor?

Waterwratjes komen vooral voor bij jonge kinderen. Dat heeft ermee te maken dat het afweersysteem bij jonge kinderen nog geen antistoffen tegen het molluscavirus heeft aangemaakt.

De aandoening kan ook voorkomen op volwassen leeftijd. Het gaat dan om volwassenen die nooit eerder in contact zijn geweest met het molluscavirus of om mensen met een verminderde weerstand.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Waterwratjes komen heel vaak voor. Jaarlijks wordt de diagnose naar schatting zo’n 40.000-50.000 keer gesteld in Nederland.

Welke symptomen komen voor?

De bultjes ontstaan vooral op de buik, borstkas, hals, gezicht en rond de oksels maar kunnen in principe overal voorkomen. De bultjes zijn kleiner dan gewone wratten en vaak wat afgeplat.

waterwratjes (mollusca contagiosa)
waterwratjes (mollusca contagiosa)

De diagnose wordt gesteld op grond van het typische uiterlijk van de huidafwijkingen: afgeplatte bultjes die vaak in groepjes bijeen liggen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal zal de arts de diagnose stellen op grond van de kenmerkende huidafwijkingen. Kenmerkend voor waterwratjes is dat de bultjes in het midden vaak een indeuking (‘delle’) hebben.

Wanneer er twijfel is kan de arts besluiten een bultje weg te nemen voor pathologisch onderzoek. Bij dit onderzoek wordt een doorsnede van het bultje onder de microscoop bekeken. Hierbij zijn kenmerkende rood aankleurende (‘eosinofiele’) insluitsels in de cellen zichtbaar.

Hoe ernstig is het?

Waterwratjes zijn volstrekt onschuldig.

Wat is het beloop?

De waterwratjes verdwijnen na verloop van een aantal maanden tot ruim twee jaar vanzelf. Gemiddeld blijven de wratjes 13 maanden aanwezig.

Behandeling waterwratjes

In principe is behandeling niet nodig. De bultjes zullen op den duur vanzelf verdwijnen. Soms wordt toch behandeld omdat de aandoening voor cosmetische of andere bezwaren zorgt. Er zijn dan verschillende behandelingsmogelijkheden.

Wegschrapen van de wratjes

Dit wordt ‘excochleatie’ genoemd en gebeurt onder lokale verdoving. Als er veel wratjes zijn kan het nodig zijn om meerdere keren te behandelen.

Aanstippen met antiwrattenmiddel


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 24 juli 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 2 september 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven