Waterpokken

Wat is waterpokken?

Waterpokken is een virusinfectie die vooral op de kinderleeftijd voorkomt. De aandoening leidt tot rode vlekjes die uitbreiden over het hele lichaam. Later ontstaan blaasjes. Waterpokken wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus.

waterpokken (varicella) bij een baby
Bron: Noj Han

De medische term voor waterpokken is ‘varicella’.

Symptomen waterpokken

De eerste keer dat iemand besmet wordt met het waterpokkenvirus ontstaat bijna altijd waterpokken. Slechts bij enkelen zal de besmetting niet of nauwelijks klachten geven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij pasgeboren babies die vaak antistoffen van de moeder nog in het bloed hebben. Als men eenmaal waterpokken heeft gehad zal de ziekte in de regel niet meer terugkeren.

Bij kinderen die ziek worden kunnen de volgende klachten optreden:

  • Koorts
  • Rode vlekken
    • over het hele lichaam maar vooral op de romp
    • later ontstaan blaasjes waarin zich eerste helder en later troebel vocht bevindt; de blaasjes breken open en er vormt zich een korst. In de tussentijd kunnen nieuwe vlekjes ontstaan. Deze periode duurt ongeveer vier dagen.
    • als de blaasjes indrogen en korstjes ontstaan kan jeuk optreden
  • Soms ‘ziek zijn’, maar vaak ook heeft het kind verder nauwelijks klachten
  • Soms gezwollen lymfeklieren. Dit uit zich als een bobbeltje onder de huid. De lymfeklieren kunnen jaren lang gezwollen blijven. Dit is onschuldig.

Bij volwassenen die waterpokken krijgen verloopt de ziekte vaak ernstiger met algemeen ziek zijn en (hoge) koorts.

Oorzaak waterpokken

De ziekte wordt veroorzaakt door infectie met het waterpokkenvirus, ook wel varicella-virus genoemd. Besmetting vindt plaats door contact met andere kinderen die de ziekte hebben. De besmettelijkheid is het grootst op de dagen voorafgaande aan het ontstaan van de blaasjes. Met het indrogen van de blaasjes zal de besmettelijkheid verdwijnen.

Wanneer iemand voor de eerste keer besmet raakt met het waterpokkenvirus kunnen de bekende huidafwijkingen ontstaan. Wanneer op latere leeftijd weer een besmetting optreedt zal men in de regel niet opnieuw waterpokken krijgen. Het lichaam heeft namelijk gedurende de eerste infectie antistoffen aangemaakt die in het vervolg bescherming bieden tegen het waterpokkenvirus.

Behandeling waterpokken

Behandeling van waterpokken is over het algemeen niet nodig. In het geval van jeuk aan de blaasjes kan mentholpoeder, lidocaïnecrème of lidocainegel gebruikt worden. Hiermee kan worden voorkomen dat de blaasjes stukgekrabt of de korsten eraf gekrabt worden. Dat kan namelijk leiden tot littekens. Een andere maatregel die helpt voorkomen dat de blaasjes stukgekrabt worden is het kort knippen van de nagels.

Engelse vertaling

chickenpox, varicella

Synoniemen voor waterpokken zijn varicella, varicella zoster, varicelle zoster-infectie, infectie met het varicella-virus, en infectie met het varicella zoster-virus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven