Wandelende milt

Bijgewerkt op 3 juni 2021

Wat is een wandelende milt?

Een wandelende milt is een milt die niet goed gefixeerd is in de omliggende weefsels. Hierdoor kan de milt naar beneden zakken, soms wel tot in het bekken. Medische termen die worden gebruikt voor een wandelende milt zijn ptosis van de milt, ptotische milt en ectopische milt.

Wat is de oorzaak?

Een wandelende milt ontstaat doordat de milt onvoldoende wordt ondersteund door de omliggende weefsels. Normaal gesproken wordt de milt in positie gehouden door zogenaamde ligamenten (weefselbanden). Bij mensen met een wandelende milt is tijdens de embryonale ontwikkeling iets mis gegaan bij de aanleg van deze ligamenten.

Hoe vaak komt het voor?

Een wandelende milt is een zeldzame aandoening. Hoe vaak het precies voorkomt is bij ons niet bekend.

Welke symptomen geeft het?

Een wandelende milt hoeft niet altijd klachten te geven. Klachten die op kunnen treden zijn ten gevolge van druk van de milt op de darmen en/of de blaas. Dit kan aanleiding geven tot respectievelijk darmverstopping (obstipatie) en blaasretentie.

Een wandelende milt kan tot serieuze klachten leiden als de milt dusdanig van positie verandert dat de bloedvaten van de milt gedraaid raken. Hierdoor kan de bloedtoevoer naar de milt worden belemmerd. De milt krijgt hierdoor onvoldoende zuurstof. Dat kan leiden tot afsterven van weefsel van de milt. Dit wordt infarcering van de milt of miltinfarct genoemd. Een miltinfarct veroorzaakt vaak ernstige buikpijn. Kijk voor meer informatie op de webpagina over het miltinfarct.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Met behulp van beeldvormend onderzoek, bijvoorbeeld een MRI-scan, kan de afwijkende positie van de milt in beeld worden gebracht. Als de wandelende milt leidt tot een miltinfarct kan met behulp van CT-angiografie worden aangetoond dat de doorbloeding van de milt sterk is afgenomen.

Wat is de behandeling?

De behandeling voor een wandelende milt is een operatie. Er zijn twee operaties die in aanmerking komen. Bij de ene operatie wordt de milt vastgezet aan het middenrif of de buikwand. Deze operatie wordt splenopexie genoemd. Tegenwoordig wordt dat vaak via een kijkoperatie gedaan (laparoscopie). Als de wandelende milt heeft geleid tot infarcering van de milt zal meestal worden gekozen voor verwijdering van de milt. Dit wordt splenectomie genoemd.

Synoniemen

ptose van de milt, ptotische milt, ectopische milt

Engelse vertaling

wandering spleen, pelvic spleen, displaced spleen, drifting spleen, splenoptosis, floating spleen, splenic ptosis

Verder lezen / Referenties

  • WAME Schrijver, RF Dijkstra en YD van der Werff, ‘Acute buik op basis van een wandelende milt‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstiek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 28 mei 2021; 165(21): pagina’s 30-34.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met een wandelende milt. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven