Voorste kruisband letsel

Bijgewerkt op 25 mei 2021

Wat is een voorste kruisband letsel?

Bij een voorste kruisband letsel is één van de ligamenten (‘banden’) die in het kniegewricht het dijbeen met het scheenbeen verbinden kapot. Meestal wordt dit veroorzaakt door een val of door een beweging waarbij het bovenbeen draait ten opzichte van een stilstaand onderbeen. Er kan sprake zijn van een volledig gescheurde voorste kruisband (ruptuur van de voorste kruisband), een gedeeltelijk gescheurde voorste kruisband (partiële ruptuur van de voorste kruisband) of een verrekking van de voorste kruisband.

Welke symptomen geeft het?

Een voorste kruisband letsel kan leiden tot de volgende symptomen:

  • pijn aan de knie
    • moeite om het betreffende been te belasten
  • zwelling van de knie (‘dikke knie’)
  • gevoel van instabiliteit bij staan en/of lopen
  • beperkte beweeglijkheid van de knie
    • moeite met buigen en strekken van de knie

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld op grond van de klachten, de resultaten van het lichamelijk onderzoek, en de bevindingen bij beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek is vaak sprake van zwelling van de knie, pijn aan de knie en bewegingsbeperking van de knie. Daarnaast is de zogenaamde voorste schuifladetest vaak verstoord.

Beeldvormend onderzoek

Met behulp van een MRI-scan kan de gescheurde voorste kruisband vaak in beeld worden gebracht.

Wat is de behandeling?

Voorste kruisband letsel kan worden behandeld met spieroefeningen, een brace en/of een operatie. Sporters worden meestal geopereerd. Bij deze operatie wordt de kruisband vervangen door een andere pees. Een dergelijke ingreep wordt voorste kruisband reconstructie genoemd. Na de operatie is revalidatie nodig. Hierbij worden de beweeglijkheid van de knie, en de spierkracht van de spieren rondom de knie getraind. Het herstel kan maanden duren.

Engelse vertaling

anterior cruciate ligament injury

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven