Volvulus

Bijgewerkt op 25 mei 2021

Wat is een volvulus?

Een volvulus is een ernstige aandoening waarbij draaiing van de maag of de darm leidt tot afsluiting van het maagdarmkanaal. Hierdoor kan geen voedsel meer passeren. Dit kan leiden tot klachten als obstipatie en braken. Je kunt het vergelijken met een tuinslang waarvan een lus gedraaid raakt waardoor het water niet goed kan doorstromen.

Wat is de oorzaak?

Normaal gesproken zullen maag en darm dusdanig vast liggen in het lichaam dat ze niet gemakkelijk kunnen draaien. Onder bepaalde omstandigheden kan dat echter wel gebeuren. Zo is de kans dat de dikke darm zal draaien verhoogd bij mensen met een abnormaal lange dikke darm. Dit wordt dolichocolon genoemd.

Welke symptomen geeft het?

Een volvulus leidt ertoe dat de darm niet meer doorgankelijk is. De aandoening leidt daardoor tot het uitblijven van de ontlasting. Je kunt dan niet meer poepen. Als ook geen lucht meer kan passeren kun je ook geen windjes meer laten. Als de afsluiting enige tijd bestaat kan dat leiden tot ophoping van onverteerd voedsel vóór de afsluiting. Dat kan weer leiden tot een opgezette buik en zelfs tot braken.

Welke vormen zijn er?

Op grond van de plaats van de draaiing wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende vormen van volvulus:

  • Caecum volvulus – draaiing van de blinde darm;
  • Dikkedarm volvulus – draaiing van de dikke darm;
  • Dunnedarm volvulus – draaiing van de dunne darm;
  • Maag volvulus – draaiing van de maag;
  • Sigmoïd volvulus – draaiing van het sigmoïd, het laatste deel van de dikke darm.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de lokatie van de volvulus. Zo zal bij een volvulus van het sigmoïd vaak in eerste instantie zogenaamde endoscopische desufflatie worden gedaan.

Verder lezen / Referenties

  • M Radersma, E Poelman, J Tuynman & M Duijvestein, ‘Zes dagen zonder ontlasting‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 15 april 2021; 15: pagina 23.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven