Vogelmijt

Bijgewerkt op 6 februari 2023

Wat is vogelmijt?

Vogelmijt is de naam die wordt gebruikt voor een infestatie met vogelmijten. Een infestatie is een infectie met parasieten. De vogelmijt is een parasiet die normaal gesproken bij vogels voorkomt. Soms kan de parasiet klachten bij mensen veroorzaken, met name jeuk en rode bultjes.

Wat is de oorzaak?

Vogelmijt wordt veroorzaakt door – de naam zegt het al – de mijten die bij vogels voorkomen. Deze parasieten, ook wel bloedluis of duivenmijt genoemd, leven van het bloed van vogels. Ze leven dan ook vooral in nesten van vogels. De wetenschappelijke naam voor deze parasiet is Dermanyssus gallinae.

Welke symptomen geeft het?

Vogelmijt geeft klachten door beten van de parasiet. Waarschijnlijk is er sprake van een lokale overgevoeligheidsreactie tegen speeksel van de mijt. Hierdoor ontstaan jeukende rode bultjes. De jeuk kan over het hele lichaam voorkomen. De klachten zijn vaak ’s ochtends bij het ontwaken het heftigst. Dat komt doordat de vogelmijtparasiet met name ’s nachts actief is.

Soms zijn de mijten zichtbaar op de huid. Ze zijn echter heel klein, kleiner dan 1 millimeter. Dat is kleiner dan bijvoorbeeld de hoofdluis.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten en huidafwijkingen. Er zijn echter meerdere aandoeningen die leiden tot jeukende rode bultjes op de huid. De aanwezigheid van kleine beestjes op of rond de huidvergroot de kans op het hebben van deze aandoening. De diagnose kan vervolgens worden bevestigd door de beestjes te bekijken onder de microscoop. Daarbij kunnen de vogelmijten worden herkend.

vogelmijt onder de microscoop
vogelmijt (Dermanyssus gallinae) onder de microscoop – bron: Wikimedia

Wat is de behandeling?

De klachten verdwijnen vanzelf als de mijten worden verwijderd. De behandeling bestaat daarom uit het verwijderen van de bron van de mijten en de mijten zelf. Dat betekent dat bijvoorbeeld vogelnesten in de omgeving moeten worden verwijderd. Zichtbare mijten kunnen met de stofzuiger worden verwijderd. Het is dan van belang om na het zuigen de stofzuigerzak direct weg te gooien.

Kleding dient op een temperatuur van 60 graden Celsius te worden gewassen. Eventueel aanwezige mijten worden daarbij gedood. Kleding die niet bij hoge temperatuur gewassen mag worden kan worden blootgesteld aan speciale insecticiden. Veel gebruikt daarvoor is de zogenaamde anti-mottendoos. Deze bevat de insecticide dichloorvos. De kleding gedurende een dag in een afgesloten plastic zak blootstellen aan een geopende anti-mottendoos .

Eventueel kan de afdeling ongediertebestrijding van de gemeente worden ingeschakeld voor de bestrijding van de mijten.

Synoniemen

infestatie met vogelmijt

Engelse vertaling

bird mite dermatitis, gamasoidosis, red mite infestation, human infestation with Dermanyssus gallinae

Duitse vertaling

Befall mit der Roten Vogelmilbe

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven