Jodiumtekort

Bijgewerkt op 5 april 2025 door Simpto.nl

Wat is jodiumtekort?

Jodiumtekort is een aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan jodium in de voeding. Het lichaam heeft jodium nodig om schildklierhormonen aan te maken. Schildklierhormonen bevatten namelijk jodium. Een tekort aan jodium kan daarom leiden tot een tekort aan schildklierhormoon in het lichaam. Dit wordt hypothyreoïdie genoemd. Als reactie hierop gaat de schildklier groeien. Zo kan een gezwollen schildklier ontstaan. Dit wordt kropgezwel of struma genoemd.

Bij kinderen is jodium van belang voor de ontwikkeling van de hersenen. Een tekort kan leiden tot verstandelijke beperking en een vertraagde ontwikkeling.

Jodiumtekort is een voedingsstoffentekort. De medische naam voor een tekort aan jodium is jodiumdeficiëntie.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland komt jodiumtekort niet vaak voor. Dat heeft er mee te maken dat in Nederland, net als veel andere Westerse landen, jodium aan zout is toegevoegd. In ontwikkelingslanden komt jodiumtekort vaker voor.

Wat is de oorzaak?

Jodiumtekort wordt meestal veroorzaakt door onvoldoende inname van jodium met de voeding.

Risicofactoren voor het ontstaan van jodiumtekort zijn onder andere:

  • zwangerschap
  • tekort aan seleen
  • blootstelling aan straling
  • verhoogde inname van calcium
  • vrouwelijk geslacht
  • roken

Welke symptomen geeft het?

Een tekort aan jodium kan leiden tot de volgende symptomen en ziekteverschijnselen:

  • zwelling van de schildklier (kropgezwel, struma)
  • vertraagde ontwikkeling
  • verstandelijke beperking

Door het tekort aan jodium maakt de schildklier onvoldoende schilklierhormoon aan. Als reactie daarop zal de hypofyse meer TSH aanmaken. Het gevolg daarvan is dat de schildkliercellen opzwellen en de schildklier groter wordt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

tekst volgt

Wat is de behandeling?

Een tekort aan jodium wordt behandeld door de inname van jodium te verhogen. Dit kan door gejodeerd zout te gebruiken of door jodiumsupplementen te gebruiken.

Preventie van jodiumtekort

Jodiumtekort kan worden voorkomen door inname van voldoende jodium. De aanbevolen dagelijkse inname van jodium bedraagt 150 microgram voor volwassenen. Bij zwangerschap geldt een dagelijkse inname van 220 microgram. Bij zogende vrouwen is de aanbevolen inname 290 microgram per dag.

In veel landen wordt jodium toegevoegd aan zout (gejodeerd zout). In sommige landen wordt het toegevoegd aan andere voedingsmiddelen, zoals meel, water en melk. Een belangrijke bron voor jodium zijn zeevruchten.

Synoniemen

tekort aan jodium, jodium tekort, jodiumdeficientie, jodium deficientie

Engelse vertaling

iodine deficiency


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een uitgebreide discussie ontstaan. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Dat gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl zijn gezien. Daar kan enige tijd overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven