Vleesboom

Vleesboom

Een vleesboom is een goedaardig, zeer vaak voorkomend gezwel in de baarmoeder. Het gezwel gaat uit van gladde spiercellen van de baarmoeder. De medische term voor dit gezwel is leiomyoom van de baarmoeder of leiomyoma uteri.

Heel soms komen vleesbomen voor buiten de baarmoeder, bijvoorbeeld in de huid, het onderhuids bindweefsel, of ergens in het maagdarmkanaal.

Welke symptomen geeft het?

Meestal geven vleesbomen geen klachten. Als er wel klachten zijn zijn de vleesbomen meestal groot of er zijn er meerdere aanwezig. De volgende klachten kunnen dan voorkomen:

Wat is de oorzaak?

De exacte oorzaak van het ontstaan van vleesbomen is niet bekend. Bij sommige vrouwen lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Bij hen komt in de familie de aandoening vaker voor.

Verder is bekend dat de groei van vleesbomen afhankelijk is van de aanwezigheid van vrouwelijke geslachtshormonen, de oestrogenen. Aangezien oestrogenen pas vanaf de puberteit in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig zijn, komen vleesbomen niet of nauwelijks op jonge leeftijd voor.

Tijdens de zwangerschap is de uitscheiding van oestrogenen in het lichaam verhoogd. Dit verklaart waarom vleesbomen vaak juist tijdens de zwangerschap groeien.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Vleesbomen komen niet of nauwelijks voor bij vrouwen jonger dan 20 jaar. Uiteindelijk krijgt ongeveer de helft van alle vrouwen één of meerdere vleesbomen. Vleesbomen komen vaker voor bij vrouwen van Afrikaanse afkomst dan bij blanke vrouwen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak worden vleesbomen bij toeval gevonden, bijvoorbeeld bij gynecologisch onderzoek of bij echoscopie van de buik. Op grond van het aspect bij beeldvormend onderzoek kan meestal worden bepaald dat het om een vleesboom (myoom) gaat.

Een zeldzame vorm van deze aandoening is het lipoleiomyoom van de baarmoeder. Dat is een gezwel dat vrijwel volledig uit vetcellen bestaat.

Wat is de behandeling?

Tekst volgt.

Progesteron remt de groei van vleesbomen.

Beloop en prognose

Vleesbomen kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Dit wordt verklaard doordat ze de doorgang van de bevruchte eicel door de eileider kunnen belemmeren, de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand kunnen belemmeren, of de vorming van een placenta in de weg kunnen staan. Verder kan, wanneer een grote vleesboom de urinebuis dichtdrukt, stuwing in de nier optreden. Dit kan leiden tot hydronefrose.

Bij een heel klein percentage van de vrouwen kan de vleesboom kwaadaardig worden. Dan ontstaat een zogenaamd leiomyosarcoom.

Synoniemen

Andere namen voor vleesboom zijn vleesbomen, myoom, leiomyoom, leiomyoma uteri, fibromyoom, uterusmyoom en uterus myomatosus.

Engelse vertaling

uterine fibroid, uterine leiomyoma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven