Vitiligo

Bijgewerkt op 11 januari 2020

Wat is vitiligo?

Vitiligo is een onschuldige huidaandoening die leidt tot witte vlekken op de huid. De vlekken geven geen klachten maar kunnen – afhankelijke van de plaats waar ze zitten – ‘cosmetisch ontsierend’ zijn.

vitiligo

Wat is de oorzaak?

Bij vitiligo verdwijnen pigmentcellen  (melanocyten) in bepaalde delen van de huid. Hierdoor ontstaan witte vlekken op de huid.

Waarom dit gebeurt is grotendeels nog onbekend. Er zijn wel een aantal mogelijke verklaringen. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol, aangezien de aandoening ook vaak in de familie voorkomt.

Ook zou het kunnen gaan om een zogenaamde auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem van het lichaam ontregeld raakt en de eigen pigmentcellen gaat vernietigen. De aandoening komt relatief vaak voor bij mensen auto-immuunziekten als de ziekte van Hashimoto, pernicieuze anemie, insuline-afhankelijke diabetes mellitus (type 1 diabetes), en de ziekte van Addison.

Ook bij mensen met bepaalde huidziekten komt vitiligo vaker voor. Voorbeelden hiervan zijn psoriasis, lichen planus, sclerodermie, lupus erythematosus, alopecia areata en dermatitis herpetiformis.

Verder is het zo dat de ziekte vaak ontstaat of erger wordt door stress. Het kan gaan om zowel psychische stress als om lichamelijke stress, zoals bijvoorbeeld na een operatie of een bevalling.

Er is ook een theorie die ervan uitgaat dat, in de normale situatie, bepaalde stoffen – zogenaamde vrije radicalen – bestaan die pigmentcellen kunnen beschadigen. Deze stoffen worden weer tegengewerkt door andere stoffen in het lichaam, zoals bijvoorbeeld katalase, die dus de pigmentcellen beschermen. Bij mensen met vitiligo zou een tekort aan de beschermende satoffen een verklaring kunnen zijn voor het optreden van de huidafwijkingen.

Verder is het zo dat vitiligo kan worden veroorzaakt door bepaalde (bleek-)middelen.

Is het besmettelijk?

Nee, vitiligo is niet besmettelijk. De afwijkingen kunnen bij anderen de verkeerde indruk kunnen wekken dat het om een ernstige, besmettelijke aandoening gaat.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Vitiligo komt bij 1-2% van de bevolking voor en even vaak bij mannen als bij vrouwen. Dat betekent dat jaarlijks zo’n 2.500 mensen deze aandoening krijgt. De aandoening kan op iedere leeftijd ontstaan maar meestal in de leeftijdsgroep van 10-30 jaar.

Symptomen

De volgende klachten komen voor bij deze aandoening:

  • Witte verkleuring van de huid
    • meestal op plekken die blootstaan aan beweging of druk, zoals de vingers, tenen, knieen en ellebogen, of rondom lichaamsopoeningen of -plooien, zoals mond, ogen, anus, vagina, oksels en liezen
    • vaak is er een sprake van een symmetrische verdeling van de huidafwijkingen, dus zowel links als rechts ongeveer dezelfde witte plekken
    • de rand is vaak donker gekleurd
    • soms is de rand rood en verdikt, soms met jeuk
    • de plekken zijn gevoelig voor zonnebrand
  • Grijze haren op jonge leeftijd
  • Halo naevus (=moedervlek met een witte rand)
  • Psychosociale problemen, bijv. door afwijzing door anderen of vermijden van het strand en zwembad

Behandeling

Tekst volgt

Wat is het beloop?

In de meeste gevallen worden de huidafwijkingen langzaamaan erger. Er kunnen ook perioden optreden waarin de afwijkingen langere tijd hetzelfde blijven. Soms treedt vanzelf verbetering op, meestal na blootstelling van de huidafwijkingen aan de zon. In zeldzame gevallen breiden de huidafwijkingen zich in de loop van maanden uit over het hele lichaam.

Engelse vertaling

vitiligo

ICD10-code

L80


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 19 september 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 19 september 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven