Vitamine B1-tekort

Bijgewerkt op 4 april 2023

Wat is een vitamine B1-tekort?

Bij een vitamine B1-tekort komt onvoldoende vitamine B1 beschikbaar voor de cellen van het lichaam. Dit kan tot verschillende symptomen en complicaties leiden. Dit artikel gaat over oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van vitamine B1-tekort. Het ziektebeeld dat ontstaat ten gevolge van een langdurig vitamine B1-tekort wordt ook wel ‘beriberi‘ genoemd.

Een andere naam voor vitamine B1 is ‘thiamine’. Daarom wordt ook wel gesproken van ‘thiamine-tekort’. De medische term voor een tekort aan vitamine B1 is ‘thiamine deficiëntie’.

vitamine B1-tekort - samenvatting
vitamine B1-tekort – samenvatting

Vitamine B1

Vitamine B1 is een stofje dat we via de voeding binnenkrijgen. Het zit vooral in noten en varkensvlees. Vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij de energiehuishouding in de cellen van ons lichaam.

Welke oorzaken zijn er?

Alcoholmisbruik

In westerse landen komt een tekort aan vitamine B1 meestal veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik. Waarschijnlijk heeft ongeveer de helft van de alcoholisten een vitamine B1-tekort. Er zijn verschillende redenen waarom alcoholmisbruik leidt tot een vitamine B1-tekort. De belangrijkste reden is dat alcoholisten vaak slecht eten. De eetlust is vaak verminderd en er wordt minder aandacht besteed aan een gezond dieet. Daar komt nog bij dat de alcohol zelf de opname van vitamine B1 in de darm belemmert.

Andere redenen

Naast alcoholmisbruik zijn er nog andere redenen voor het ontstaan van een tekort aan vitamine B1. Het gaat om de volgende oorzaken:

Welke symptomen en complicaties kan het geven?

Een gering tekort aan vitamine B1 zal niet altijd tot klachten leiden. Een langer bestaand en/of ernstiger vitamine B1-tekort kan tot verschillende klachten en afwijkingen leiden. Ook kunnen bepaalde complicaties optreden.

De volgende klachten en afwijkingen kunnen voorkomen bij iemand met vitamine B1-tekort:

Complicaties die kunnen optreden ten gevolge van een tekort aan vitamine B1 zijn beri-beri en het syndroom van Wernicke. Ook komen urineweginfecties, longontsteking en sepsis (bloedvergiftiging) vaker voor bij mensen met een vitamine B1-tekort.

Beri-beri

Bij volwassenen wordt onderscheid gemaakt tussen twee typen beri-beri, namelijk ‘natte beri-beri’ en ‘droge beri-beri’. Bij natte beri-beri is het hart aangetast. Dat kan leiden tot hartfalen met klachten als snelle hartslag, kortademigheid en zwelling van de onderbenen. Bij droge beri-beri is het zenuwstelsel aangetast. Dat kan leiden tot klachten als een doof gevoel in de handen en/of voeten, krachtverlies in de benen, pijnklachten en verwardheid.

Wat is de behandeling?

Vitamine B1-tekort wordt behandeld door toediening van extra vitamine B1. Daarnaast dient de onderliggende oorzaak te worden behandeld.

Toediening van extra vitamine B1 wordt ook wel ‘vitamine B1 suppletie‘ of ‘thiamine suppletie’ genoemd. Er zijn verschillende tabletten en capsules met vitamine B1 op de markt. Ze zijn zonder recept bij de (online) drogist verkrijgbaar.

vitamine B1-capsules worden gebruikt bij de behandeling van vitamine B1-tekort
vitamine B1-capsules worden gebruikt bij de behandeling van vitamine B1-tekort

Een ernstig tekort aan vitamine B1 wordt vaak in het ziekenhuis behandeld. Er wordt dan een injectie of infuus met vitamine B1 gegeven. Zo komt de vitamine B1 direct in de bloedbaan.

Mensen met een verhoogd risico op een vitamine B1-tekort worden ook vaak al behandeld met vitamine B1. Dat geldt met name voor mensen met een alcoholverslaving.

Synoniemen

Andere namen voor een vitamine B1-tekort zijn tekort aan vitamine B1, tekort aan thiamine, thiamine-tekort, beriberi, beri-beri, gebrek aan vitamine B1, vitamine B1 gebrek, vitamine B1-deficiëntie, thiaminedeficiëntie en thiamine deficiëntie.

Engelse vertaling

thiamine deficiency

Duitse vertaling

Vitamin-B1-Mangel

Verder lezen / Referentie

3 gedachten over “Vitamine B1-tekort”

 1. Het bevreemd mij dat de grootste oorzaak van een vitamine B1 tekort niet genoemd word, en dat is een te hoge inname van suikers, en snelle koolhydraten.
  75% van de mensen hebben insuline resistentie wegens dezelfde bovengenoemde reden als waar men vitamine b1 tekort van krijgt. Men’s n met insuline resistentie hebben ook meestal een vitamine b1 tekort.
  Dit is een zeer groot onderschat probleem. Indien diabetici benfothiamine zouden slikken, dit is een goed opneembare synthetische vorm van vitamine b1, zouden zij veel minder last hebben van klachten die samenhangen met eeen aangetast centraal zenuwstelsel.
  Daarnaast kan men in een bloedonderzoek een normaal niveau van vitamine b1 hebben, maar op cel-niveau een tekort.
  Het zijn dat details, en logica waar op gelet moet worden in deze.
  Ik heb het allemaal zelf meegemaakt.
  Verdiep je in de materie, en wees je eigen genezer..

  1. Interessant om te weten Jan,
   Ik vermoed dat ik ook een zeer groot B1 te kort heb, heb al 15 jaar diabetisch, draai duizelig, problemen met zenuwen in voeten etc.
   Waar vind ik dan meer info?
   Bedankt vast voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven