Vestibulitis van de neus

Bijgewerkt op 17 mei 2022

Wat is vestibulitis van de neus?

Vestibulitis van de neus is een veel voorkomende ontsteking van de voorhof (vestibulum) van de neus. Dat is het deel van de neus rond de neusgaten en het eerste deel van de inwendige neus. De medische term voor deze aandoening is vestibulitis nasi of vestibulitis nasalis.

Wat is de oorzaak?

Vestibulitis van de neus ontstaat meestal door een infectie met een bacterie, zoals bijvoorbeeld Staphylococcus aureus. Bacteriën dringen makkelijk door in een haarzakje (follikel) in de voorhof van de neus. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze zich daar vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken. De kans op het ontstaan van een ontsteking in de voorhof van de neus is verhoogd bij mensen die verkouden zijn. Verder kunnen neuspeuteren, het dragen van een neuspiercing, en het uittrekken van neusharen de kans op een vestibulitis vergroten. Bij kinderen kan een vestibulitis van de neus het gevolg zijn van een vreemd voorwerp in de neus, bijvoorbeeld een kraaltje dat het kind in de neus heeft gestopt.

Welke symptomen geeft het?

Vestibulitis van de neus geeft meestal roodheid in en rondom de neusgaten. Tevens kan er sprake zijn van afscheiding uit de neus (loopneus), irritatie of pijn. Vaak zijn er ook korstjes in en rondom de neusgaten. Soms zijn één of meer puistjes zichtbaar, wat weer kan leiden tot afscheiding van pus uit de neus. Soms leidt de aandoening tot een bloedneus.

vestibulitis van de neus bij een kind
vestibulitis van de neus bij een kind – bron: Dr Vikram

Welke complicaties kan het geven?

Ontsteking in het voorhof van de neus kan leiden tot een steenpuist (furunkel) in de neus. In dat geval is het van belang om de huisarts te raadplegen. Het kan namelijk in zeldzame gevallen leiden tot een zogenaamde sinus cavernosus trombose. Dat is trombose in een bepaald bloedvat in de hersenen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de symptomen en ziekteverschijnselen.

Wat is de behandeling?

Een vestibulitis van de neus gaat meestal vanzelf over. Als sprake is van een hardnekkige infectie kan de arts zalf met antibiotica voorschrijven. Voorbeelden van middelen die vaak worden voorgeschreven bij deze aandoening zijn mupirocine (merknaam: Bactroban) en bacitracine.

Synoniemen

vestibulitis nasalis, vestibulitis nasi, vestibulitis nasale, ontsteking van de voorhof van de neus, voorhofontsteking van de neus

Engelse term

nasal vestibulitis, vestibulitis nasalis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven