Vesico-ureterale reflux

Bijgewerkt op 2 oktober 2023

Wat is vesico-ureterale reflux?

Vesico-ureterale reflux is een aandoening waarbij urine in tegengestelde richting stroomt, namelijk van de blaas, via de urineleider, naar de nier. Normaal gesproken stroomt urine vanuit de nieren via de urineleiders naar de blaas.

Wat is de oorzaak?

Normaal gesproken stroomt urine vanuit de nieren via de urineleiders naar de blaas. Terugstromen van urine vanuit de blaas naar de urineleider wordt tegengegaan door een soort van klep op de overgang van de urineleider naar de blaas. Deze klep wordt de vesico-ureterale overgang of versico-ureterale junctie genoemd. Het gaat hier niet om een echte klep maar om een mechanisme dat terugstromen verhindert naarmate de blaas zich verder vult. Bij deze vesico-ureterale overgang loopt het uiteinde van de urineleider namelijk door de wand van de blaas. Als de blaas zich vult wordt de druk in de blaaswand steeds groter. Op een gegeven moment wordt de druk zo hoog dat het uiteinde van de urineleider wordt dichtgedrukt. Daarmee wordt terugstromen van urine tegengegaan.

Mensen met vesico-ureterale reflux hebben een ander verloop van de vesico-ureterale overgang. De urineleider loopt niet of nauwelijks door de blaaswand. Het gevolg is dat het klepmechanisme, dat urine tegenhoudt bij een volle blaas, niet goed werkt.

Vesico-ureterale reflux kan worden veroorzaakt door een aangeboren afwijking van de vesico-ureterale overgang. In dat geval wordt gesproken van primaire vesico-ureterale reflux. Het kan ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen die leiden tot een verhoogde druk in de blaas. De verhoogde druk in de blaas leidt dan tot terugstromen van urine in de richting van de nieren. Deze vorm wordt secundaire vesico-ureterale reflux genoemd. Voorbeelden hiervan zijn vernauwing van het uiteinde van de plasbuis bij de man (meatusstenose) en vernauwing van de plasbuis (urethrastenose).

Welke symptomen geeft het?

Kinderen die worden geboren met een afwijking die leidt vesico-ureterale reflux hebben daar geen klachten van. De aandoening komt dan vaak pas aan het licht als beeldvormend onderzoek van de urinewegen wordt gedaan als op den duur complicaties ontstaan, zoals bijvoorbeeld blaasontsteking of nierbekkenontsteking.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vesico-ureterale reflux kan worden vastgesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Op een echo van de urinewegen is vaak een afwijking van de vesico-ureterale overgang zichtbaar. Daarnaast is de urineleider meestal verwijd. Dit wordt ureterdilatatie genoemd.

Wat is de behandeling?

Bij primaire vesico-ureterale reflux kan worden gekozen voor een operatie. Doel daarbij is om een goed functionerende vesico-ureterale overgang aan te leggen. Bij secundaire vesico-ureterale reflux is het van belang om de onderliggende oorzaak te behandelen.

Engelse vertaling

vesicoureteral reflux


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) kinderen of mensen met vesico-ureterale reflux.

Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven