Verzwikte enkel

Bijgewerkt op 18 januari 2024

Wat is een verzwikte enkel?

Een verzwikte enkel is een blessure van de enkel waarbij de voet in het enkelgewricht naar de binnenkant of buitenkant overstrekt raakt. Hierdoor rekken de banden (ligamenten) van het enkelgewricht uit. Dit geeft pijn aan de enkel en zwelling van het enkelgewricht.

Andere namen voor een verzwikte enkel zijn enkelverzwikking, enkelverstuiking, verstuikte enkel, en overrekte enkelbanden. De medische naam voor een verzwikte enkel is enkeldistorsie.

Welke vormen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een verzwikking waarbij de voet naar binnen kantelt (inversietrauma), en verzwikking waarbij de voet naar kantelt draait (supinatietrauma). Als de voet naar binnen kantelt zullen de banden (ligamenten) aan de buitenkant van het enkelgewricht oprekken of inscheuren. Als de voet naar buiten kantelt zullen de banden aan de binnenkant van het enkelgewricht oprekken of inscheuren.

Welke symptomen geeft het?

Een verzwikking van de enkel leidt meestal tot pijn aan de enkel en zwelling van het enkelgewricht. Bij een ernstige verzwikking kan de pijn zo erg zijn dat de enkel niet meer kan worden belast. Soms ontstaat ook een onderhuidse bloeding (blauwe plek). Als de enkel vaker verzwikt kan dat leiden tot een instabiele enkel. Daarmee wordt bedoeld dat het enkelgewricht niet meer stevig is en de enkel makkelijk opnieuw zwikt, bijvoorbeeld bij het lopen over een oneffen oppervlak.

een verzwikte enkel is gezwollen en pijnlijk en er kunnen blauwe plekken ontstaan

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de toedracht van de blessure en de klachten kan direct worden gesteld dat het om een verzwikte enkel gaat. De arts zal de enkel onderzoeken om een idee te krijgen hoe ernstig de verzwikking is en of er mogelijk sprake is van een gebroken enkel (enkelfractuur). Om dit laatste vast te stellen kan een rontgenfoto worden gemaakt.

Wat is de behandeling?

Het gebruik van koeling (bijvoorbeeld ijs) wordt gebruikt om de pijn te verminderen en zwelling te beperken. Of dit de genezing bevordert is echter niet bewezen. Het zelfde geldt voor het gebruik van NSAID’s.

Na het koelen bestaat de behandeling van een verstuikte enkel bestaat uit het aanleggen van een drukverband (zwachtel). Het drukverband moet gedurende enkele dagen worden aangebracht. Het betreffende been moet zoveel mogelijk op een verhoging worden gelegd. Daarnaast moet de enkel regelmatig in verschillende richtingen bewogen worden. Als de pijn het toestaat mag het betreffende been belast worden. Het beste is zo snel mogelijk weer te gaan lopen.

Wat is het beloop?

Meestal zijn de klachten binnen zes weken verdwenen. Soms zal daarna nog sprake zijn van enige gevoeligheid aan de enkel. Sporten kan meestal weer worden hervat.

Heel soms treden complicaties op, zoals chronische instabiliteit van het enkelgewricht, een los botfragment (gewrichtsmuis) in het enkelgewricht, of het complex regionaal pijnsyndroom.

Synoniemen

enkeldistorsie, enkelverstuiking, verstuikte enkel, overrekte enkelbanden, enkelverzwikking, verzwikking van de enkel, enkelbandletsel, blessure van de enkelbanden

Engelse vertaling

sprained ankle


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven