Verrekte spier in de nek

Bijgewerkt op 28 mei 2024

Wat is een verrekte spier in de nek?

Bij een verrekte spier in de nek zijn spiervezeltjes in een spier in de nek of boven in de rug gescheurd.

Wat is de oorzaak?

Een verrekte spier ontstaat door overbelasting van de betreffende spier. Dat kan acuut zijn, dat wil zeggen door een plotselinge belasting, zoals het tillen van een zwaar voorwerp. Het kan ook chronisch zijn, dat wil zeggen door een langdurige belasting. Dat kan ontstaan door een verkeerde houding van de rug, bijvoorbeeld een te kromme rug bij zittend werk of een te laag geplaatste computer op het bureau.

Welke symptomen geeft het?

De belangrijkste klacht bij een verrekte nekspier is pijn in de nek of boven in de rug. De pijn ontstaat meestal plotseling en kan toenemen bij draaien van het hoofd. Soms is de nek stijf.

Wat is de behandeling?

Een verrekte nekspier kan worden behandeld door rust. Verder kunnen maatregelen worden genomen om de doorbloeding te bevorderen. Dat kan op verschillende manieren, waaronder een warme douche, inwrijven met tijgerbalsem, en gebruik warmtepleisters. Ten slotte kan de pijn worden verlicht met pijnstillers. Begin bij voorkeur met paracetamol. Dit middel geeft de minste bijwerkingen. Als dat niet helpt is ibuprofen een alternatief.

Synoniemen

verrekt spiertje in de nek, spierverrekking in de nek, verrekte nekspier, stijve nek, spierscheurtje in de nek, spierverrekking nek, verrekte spier nek

Engelse vertaling

neck strain, neck sprain, strained neck muscle, pulled neck muscle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven