Verrekte buikspier

Bijgewerkt op 9 september 2017

Wat is een verrekte buikspier?

Een verrekte buikspier is een veel voorkomende blessure waarbij één of meerdere buikspieren overrekt worden, maar niet scheuren.

Oorzaak

Een verrekte buikspier ontstaat meestal tijdens sporten. Het gaat dan vaak om een beweging waarbij het lichaam helemaal wordt uitgestrekt, zoals bijvoorbeeld tijdens het serveren bij tennis.

verrekte buikspier door serveren bij tennis

Symptomen

Buikspierverrekking leidt tot buikpijn in de buikwand. Het kan voorkomen dat een dag na de verrekking pas spierpijn in de buik optreedt.

Diagnose

De diagnose kan meestal op grond van het verhaal, de klachten en bevindingen bij lichamelijk onderzoek stellen.

Beeldvormend onderzoek

Eventueel kan beeldvormend onderzoek worden aangevraagd. Dit wordt dan gedaan om de diagnose te bevestigen, andere diagnosen uit te sluiten, en/of de uitgebreidheid van de verrekking in kaart te brengen.

Een spierverrekking van de buikspieren kan zowel met echoscopie als met een MRI-scan worden afgebeeld. Echoscopie is sneller en eenvoudiger, maar een MRI-scan geeft een beter beeld.

Behandeling

Direct na het optreden van de blessure is koelen van belang. Daarnaast zal enige tijd rust moeten worden genomen om de blessure te laten genezen. Tijdens deze herstelperiode kunnen spieroefeningen en stretchoefeningen worden gedaan op geleide van de pijn. Meestal wordt dit gedaan onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Beloop en prognose

Afhankelijk van de ernst van de verrekking kan het herstel weken tot maanden duren.

Bij de meeste mensen zal een verrekte buikspier volledig herstellen. De kans dat opnieuw een buikspierverrekking optreedt is wel iets verhoogd.

Engelse vertaling

abdominal muscle strain

Verder lezen / Referenties

Onderstaande bronnen zijn gebruikt voor dit artikel:

  • J Macquirriain ea, ‘Rectus abdominis muscle strains in tennis players’, gepubliceerd in de British Journal of Sports Medicine van 12 mei 2007; 41: pagina’s 842-848.

Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 9 september 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 9 september 2017


Synoniemen voor een verrekte buikspier zijn verrekte spier in de buik, verrekking buikspier, buikspier verrekking, buikspierverrekking en verrekte buikspieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven