Wat is het?

Een vernauwing van de anus is in feite een vernauwing van de kringspier in de anus. Door de vernauwing gaat het poepen moeilijker of helemaal niet.

De medische term voor vernauwing van de anus is ‘anusstenose’.

Welke vormen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘aangeboren vernauwing van de anus‘ en ‘verworven vernauwing van de anus’. Deze pagina gaat over de verworven vorm. Voor informatie over de aangeboren vorm, klik hier.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Aangeboren vernauwing van de anus is een zeldzame aandoening. Per jaar wordt deze diagnose in Nederland naar schatting 50 keer gesteld. Een verworven vernauwing van de anus komt vaker voor. Naar schatting zo’n 1.000 keer per jaar.

Wat is de oorzaak van anusvernauwing?

Vernauwing van de anus wordt meestal veroorzaakt door een operatie aan de anus. Meestal gaat het om een operatie vanwege aambeien. Door de operatie raakt het slijmvlies van de anus beschadigd. Het herstel na de operatie leidt tot littekenvorming. Het littekenweefsel is niet zo soepel als het oorspronkelijke weefsel. Hierdoor ontstaat vernauwing van de anus.

Op dezelfde manier kan een verwonding aan de anus leiden tot anusvernauwing.

Symptomen vernauwing van de anus

Vernauwing van de anus kan tot de volgende klachten leiden:

  • Pijn aan de anus tijdens de ontlasting
  • Verstopping
  • Hard moeten persen bij de ontlasting
  • De drollen zijn dunner dan normaal

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Onderzoek door de arts

De arts zal de anus onderzoeken een een inwendig onderzoek – ook wel ‘rectaal toucher’ genoemd – uitvoeren. Tijdens het inwendig onderzoek kan de arts beoordelen of de anus vernauwd is en of de spanning van de sluitspier van de anus goed is.

Behandeling vernauwing van de anus

Er zijn verschillende behandelingen voor vernauwing van de anus. Er zijn maatregelen die je zelf kunt nemen en behandelingen die door een arts worden uitgevoerd.

Wat kan ik zelf doen?

Om de klachten tijdens de ontlasting te verminderen is het van belang dat de ontlasting zelf niet te dik is. Dit kun je beïnvloeden door een vezelrijk dieet of door het gebruik van middelen die de ontlasting dunner maken.

Wat kan de arts doen?

De arts kan de vernauwde anus proberen voorzichtig op te rekken. Dit wordt ‘dilatatie van de anus’ of ‘anusdilatatie’ genoemd. Hiervoor worden sondes van verschillende diameter gebruikt. Hiervoor moet je regelmatig terugkomen.

Als dilatatie van de anus niet voldoende is kan een operatie worden verricht. Dit wordt gedaan door een chirurg in het ziekenhuis of door een zogenaamde proctoloog. Dit is een chirurg die gespecialiseerd is in operatie aan de anus en de endeldarm.

Er zijn twee soorten operaties voor een vernauwing van de anus. Bij de eerste operatie wordt de sluitspier van de anus gekliefd. Dit wordt met een medische term ‘sphincterotomie’ genoemd.

De andere operatie is wat uitgebreider en wordt ‘anusplastiek’ genoemd.

1 reactie

  1. Hallo dat is pressies wat ik nu hebt ,alles is vernout en ik ben vaak aan diere alles doet mijn pijn maar kan ik niet normaal naar de wc gaan ,wat gaan met mijn gebeuren ben erg bang ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *