Verlamming van Bell

Bijgewerkt op 8 september 2019

Wat is een verlamming van Bell?

Een verlamming van Bell is een vorm van éénzijdige aangezichtsverlamming. De verlamming van Bell komt vrij vaak voor, vooral bij ouderen.

Andere namen voor deze aandoening zijn Bellse parese, idiopathische perifere aangezichtsverlamming en idiopathische perifere facialisparese.


Welke klachten geeft het?

De volgende klachten komen voor:

  • scheef afhangend gezicht
  • oog niet volledig kunnen sluiten

Soms ook andere klachten zoals:

  • harder horen (hyperacusis)
  • smaakverlies
  • droge mond
  • droog oog

Wat is de oorzaak?

Een aangezichtsverlamming kan worden veroorzaakt door een infectie, verwonding, een gezwel of een onderliggende ziekte. Bij ongeveer 60% van de mensen met een aangezichtsverlamming wordt een oorzaak gevonden. Bij de overige 40% niet. In dat geval wordt gesproken van een verlamming van Bell. Er is dus per definitie geen onderliggende oorzaak vindbaar.


Hoe vaak komt het voor?

Verlamming van Bell is een redelijk vaak voorkomende aandoening. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland bij ruim 4.000 mensen gesteld.


Wat is het beloop?

Bij ongeveer driekwart van de patienten zal de verlamming vanzelf binnen enkele maanden verdwijnen. Bij de overige 25% is de aandoening blijvend.


Andere talen

Engelse vertaling

Bell’s palsy

Duitse vertaling

idiopathische Fazialisparese genannt, Bell’sche Parese


Referenties

  • A Buizert, JC Verboon ea, ‘Bellse parese: andere dokter, andere zorg’, gepubliceerd in de rubriek ‘Onderzoek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 1 september 2018; 162(35): pagina’s 20-26.

Synoniemen

Andere namen voor verlamming van Bell zijn Bell’se paralyse, bell’se paralyse, bell parese, bell paralyse, bellse parese, bellse paralyse, bell verlamming, paralyse van bell, bell paralyse, bell’se paralyse, bell’se parese, parese van bell, idiopathische perifere facialisparese, idiopathische perifere facialisverlamming.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 juni 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 19 november 2018


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met verlamming van Bell. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan. Alleen reacties die een serieuze bijdrage aan het artikel of de discussie geven worden geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven