Verkoudheid

Als u verkouden bent, voelt u zich niet heel ziek. U heeft last van een verstopte neus of een loopneus, een pijnlijke keel, lichte verhoging, hoofdpijn of hoesten. Verkoudheid kan ook leiden tot oorpijn, vooral bij kinderen.

Verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen. U kunt besmet raken als u speekseldruppeltjes met een verkoudheidsvirus inademt. De besmette speekseldruppeltjes komen in de lucht terecht wanneer iemand die verkouden is, hoest of niest.

Natuurlijk kunt u ook worden besmet wanneer u iemand een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest.

Een eenvoudige neusverkoudheid gaat gewoonlijk binnen een week over. Bepaalde verschijnselen, zoals hoest, kunnen langer aanhouden. Zeker als u rookt.

Wat kunt u zelf doen aan verkoudheid
Hoest
Er zijn verschillende soorten hoest. Hoestklachten kunt u zelf verlichten door een lepel honing in de mond te laten smelten.

Keelpijn
Bij keelpijn heeft u meestal last van een rauw en rasperig gevoel in de keel. Om deze klachten te verminderen moet de keel worden bevochtigd. Dit kunt u op verschillende manieren doen:

  • Circa vier keer per dag gorgelen met een fysiologische zoutoplossing. Die kunt u zelf maken door één afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas (250 ml) water. Per keer gebruikt u 20 tot 30 ml zoutoplossing.
  • Zuigen op een snoepje of dropje (bij voorkeur suikervrij). Zuig niet te hard want dat kan de keelpijn verergeren.
  • Iets kouds drinken of op een waterijsje zuigen.

Verstopte neus
De ademhaling door uw neus kunt u verbeteren door te stomen boven een kom heet water met een doek over uw hoofd. Er bestaan ook speciale stoombadjes met neus/mondstuk. Aan het water kunt u kamille toevoegen of stoomdruppels. Stomen is niet geschikt voor kinderen vanwege het gevaar voor verbranding.

Wat kan de apotheker voor u doen?
Verkoudheid gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Wanneer u last heeft van hoest, keelpijn, hoofdpijn of een verstopte neus, dan heeft uw apotheek een aantal tips om de klachten te verminderen.

Hoofdpijn
Bij hoofdpijn kunt u het middel paracetamol gebruiken. Dat wordt in het algemeen goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Paracetamol levert bij gelijktijdig gebruik met andere medicijnen – zoals bloedverdunners – geen problemen op en kan incidenteel worden gebruikt tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Paracetamol is geschikt voor kinderen vanaf drie maanden. Uw apotheker kan u adviseren over de juiste dosering. Volwassenen mogen per keer twee tabletten van 500 milligram gebruiken. Wacht na het innemen ten minste 4 uur voor u de volgende dosis neemt. Gebruik in elk geval nooit meer dan acht tabletten per dag.

Mogelijk heeft u last van hoofdpijn doordat u een verstopte neus heeft. In dat geval kunt u het beste neusdruppels met xylometazoline of oxymetazoline gebruiken. Deze druppels zorgen ervoor dat de slijmvliezen slinken. Daardoor kunt u weer gemakkelijk door uw neus ademhalen, zodat de hoofdpijn kan verdwijnen.

Hoest
Er zijn verschillende soorten hoest. Hoestklachten kunt u verlichten door:

  • een verzachtende hoestdrank;
  • een middel te gebruiken dat de hoestprikkel dempt, zoals noscapine.

Verstopte neus
Neusdruppels of neusspray met xylometazoline of oxymetazoline. Hierdoor slinken de slijmvliezen in uw neus, zodat u weer goed door uw neus kunt ademen. De werking van de neusdruppels of neusspray begint binnen enkele minuten en houdt vijf tot acht uur aan. Als het lukt, snuit dan u neus voor gebruik van de spray of druppels.

Gebruik deze middelen nooit langer dan vijf dagen achter elkaar. Bij langdurig gebruik loopt u namelijk het risico dat uw neus juist door de bijwerking van deze medicijnen verstopt raakt.

Neusdruppels of neusspray met fysiologisch zout. Deze oplossing verdunt het taaie slijm in de neus, waardoor het makkelijker vrijkomt en u beter door uw neus kunt ademen. Deze neusdruppels en neusspray zijn zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen. U kunt de neusdruppels langere tijd gebruiken.

Loopneus
Als u last heeft van een loopneus, kunt u een neusspray gebruiken die xylometazoline en ipratropium bevat. Deze is alleen geschikt voor volwassenen en mag niet langer dan een week achter elkaar worden gebruikt.

Oorpijn (bij kinderen)
Verkoudheid kan samengaan met oorpijn, vooral bij kinderen. Wanneer uw kind ziek is en huilt als het gaat liggen, dan is oorpijn vrijwel zeker de oorzaak. In dat geval kunt u uw kind neusdruppels of neusspray met xylometazoline of oxymetazoline voor kinderen geven. Dit vermindert de druk op de oren, waardoor de pijn afneemt. Tegen de pijn kunt u ook een paracetamol-kindertablet of een paracetamol-kinderzetpil geven. Let goed op de juiste dosering. Uw apotheker kan u hierbij adviseren.

In welke gevallen kunt u beter naar de huisarts gaan?
Bij kinderen

  • Bij kinderen die een zieke of lusteloze indruk maken.
  • Bij kinderen jonger dan zes maanden die hoesten of oorpijn hebben.

Bij volwassenen

  • Bij oude mensen boven de 75 jaar die een zieke indruk maken.
  • Als de volgende pijnklachten langer dan vijf dagen aanhouden: pijn in de bovenkaak of kiespijn, pijn tijdens het kauwen of pijn die verergert bij het voorover bukken.

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij verkoudheid?
Decongestiva in de neus 
Decongestiva zijn middelen die de bloedvaatjes in het neusslijmvlies vernauwen. Hierdoor slinkt tijdelijk het neusslijmvlies, waardoor de afvoer van vastzittend slijm vergemakkelijkt en u weer beter door de neus kunt ademen. U mag deze middelen niet langer dan vijf dagen achter elkaar gebruiken, omdat u anders schade kunt aanrichten aan het neuslijmvlies. Voorbeelden zijn oxymetazoline en xylometazoline.

Er is ook een combinatie van ipratropium en xylometazoline, deze helpt ook tegen een loopneus. Ipratropium remt de vochtafscheiding van het slijmvlies.

Natriumchloride in de neus
Druppels of neusspray met natriumchloride (keukenzout) verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg en kunt u weer beter door de neus ademen. Deze neusdruppels zijn in tegenstelling tot bovenstaande decongestiva niet schadelijk voor de neus. Ze zijn daarom geschikt voor baby’s en kinderen onder de twee jaar die sterkere neusdruppels met decongestiva nog niet mogen gebruiken, maar ook bij oudere kinderen en volwassenen verlicht het de klachten meestal voldoende.

Paracetamol
Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend, zodat de pijn rond de ogen en het voorhoofd zal verminderen.

Paracetamol in combinatie met andere middelen
Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. zodat de pijn rond de ogen en het voorhoofd zal verminderen. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met coffeïne en propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. De pijn rond de ogen en voorhoofd zal verminderen. De ontstekingsremmende pijnstillers hebben meer bijwerkingen dan paracetamol en worden daarom niet als eerste keuze aangeraden bij verkoudheid. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, ibuprofen en ketoprofen.

Kamille
Heeft u problemen met het ademhalen door uw neus, dan kunt verbeteren door te stomen met heet water waaraan eventueel kamille is toegevoegd.

Levomenthol
Het inademen van levomenthol geeft gevoelsmatig `meer lucht`, vanwege de frisse, sterke geur. Het geeft een koud gevoel in de luchtwegen. De werking treedt meteen in.

Vitamine C
Vitamine C zou de duur en de ernst van de verkoudheid kunnen verminderen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *