Verklevingen in de buik

Bijgewerkt op 10 juli 2023

Wat zijn verklevingen in de buik?

Bij verklevingen in de buik gaan organen in de buik aan elkaar vast zitten. De organen in de buik zijn grotendeels bedekt door het buikvlies. Tijdens een buikoperatie raakt dit buikvlies altijd beschadigd. Dit leidt in de meeste gevallen tot verklevingen in de buik. Door de verklevingen kunnen de organen niet meer of minder goed ten opzichte van elkaar schuiven, waardoor sommige delen in de knel kunnen komen. Dit kan tot klachten leiden.

verklevingen in de buik bij syndroom van Fitz-Hugh-Curtis
verklevingen bij syndroom van Fitz-Hugh-Curtis

Welke klachten geeft ’t?

De meeste mensen hebben geen last van verklevingen. Bij sommigen echter kunnen, vaak pas jaren na de buikoperatie, klachten ontstaan. De volgende klachten kunnen dan voorkomen:

Wat is de oorzaak?

Meestal ontstaan verklevingen na een buikoperatie. Bij 70%-90% van de mensen die een operatie ondergaan waarbij de buikholte wordt geopend krijgt verklevingen. Niet iedereen zal echter last krijgen van de verklevingen.

Tijdens een buikoperatie ontstaan beschadigingen aan het buikvlies, niet alleen door het mes van de chirurg maar bijvoorbeeld ook door het gebruik van gazen om bloed te stelpen, of door het talkpoeder op de handschoenen van de chirurg of de operatieassistent. Soms blijven er, na de operatie, zelfs per ongeluk gazen of stukjes gaas achter in de buik. Die kunnen ook aanleiding zijn voor het ontstaan van verklevingen. Ten slotte kunnen ook bepaalde materialen die tijdens de operatie worden ingebracht, bijvoorbeeld kunstvaten, tot verklevingen leiden.

Soms ontstaan verklevingen in de buik door een ontsteking in de buikholte of door bestraling (radiotherapie) van de buik.

Beloop & prognose

Vaak ontstaan pas vele jaren na de buikoperatie klachten. Bij ongeveer 10 procent van de mensen die verklevingen in de buik hebben zijn de klachten zo ernstig dat opnieuw een operatie nodig is om de verklevingen te verhelpen.

Synoniemen

Andere namen voor verklevingen in de buik zijn verkleving, verklevingen, adhesies, adhaesies, adhesies in de buik, intra-abdominale adhesies, en verkleving van het buikvlies.

Engelse vertaling

intra-abdominal adhesions

Verder lezen / Referenties


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met verklevingen (adhesies) in de buik.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

2 gedachten over “Verklevingen in de buik”

  1. Bij mijn man zagen ze bij de scan iets op de darmen ze dachten aan litteken weefsel mijn man heeft in 2000 een darmoperatie ivm darm kanker ondergaan. Bij een CT scan voor de blaas kwam dit aan het licht maandag moeten we bij de Internist komen ik ben heel bang

    1. linda houwen

      ik heb dat ook met een piepklein kameratje gaan ze van achteren naar binnen dus vraag ernaar want een kijkoperatie is niet zo als een hele grote zoals bij mij eers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven