Nicotinevergiftiging

Bijgewerkt op 29 december 2023

Wat is nicotinevergiftiging?

Nicotinevergiftiging is een aandoening waarbij door overmatige inname van nicotine klachten optreden. De medische naam voor een vergiftiging met nicotine is nicotine-intoxicatie.

Welke oorzaken zijn er?

Nicotinevergiftiging komt soms voor bij kleine kinderen die één of meerdere sigaretten opeten. Verder kan het voorkomen bij overmatig gebruikt van nicotine bevattende producten die worden gebruikt om te stoppen met roken. Het gaat dan om nicotinekauwgum of nicotinepleisters.

Welke symptomen geeft het?

Vergiftiging met nicotine kan leiden tot de volgende symptomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op het verhaal van de patiënt. Bij lichamelijk onderzoek kan de bloeddruk verlaagd zijn en de hartslag versneld. De diagnose kan worden bevestigd door het nicotine gehalte in het bloed of de urine te meten. Dit is verhoogd.

Hoe wordt het behandeld?

Bij de behandeling van nicotinevergiftiging is het in eerste instantie van belang om de blootstelling aan nicotine te stoppen. Bij inname van nicotine, bijvoorbeeld door het eten van tabak, kan geactiveerde kool worden gebruikt. Dit remt de opname van nicotine in de dunne darm. Verder is de behandeling gericht op de symptomen die zich voordoen. Zo zal bijvoorbeeld in geval van stuiptrekkingen een benzodiazepine worden voorgeschreven. In geval van een lage bloeddruk kan via een infuus extra vocht worden toegediend.

Synoniemen

nicotine-intoxicatie, vergiftiging met nicotine

Engelse vertaling

nicotine poisoning, nicotine intoxication

2 gedachten over “Nicotinevergiftiging”

  1. Pia PUYLAERTPOELS

    ik ben de laatste tijd duizelig ; ik loop met een stok en dat helpt goed want ik ben ook 90 jaar oud en voor de rest gezond – vroeger wat astma, nu alleen géén uithoudingsvermogen : slechte sporter dus. . . .
    Ik stop met roken vanaf vandaag ( wat ik me al jaren voor neem !) omdat ik zo duizelig ben;
    Dank voor de informatie ; wens me nu maar sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven