Loodvergiftiging

Bijgewerkt op 29 december 2023

Wat is loodvergiftiging?

Loofvergiftiging is een ziektebeeld dat ontstaat na blootstelling van te hoge hoeveelheden lood. De medische term voor deze aandoening is loodintoxicatie. Een andere naam is saturnisme.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een acute loodvergiftiging en een chronische loodvergiftiging. Van acute loodvergiftiging is sprake als iemand kortdurend aan grote hoeveelheden lood wordt blootgesteld. Bij chronische loodvergiftiging wordt iemand gedurende langere tijd steeds aan kleinere hoeveelheden blootgesteld.

Welke klachten geeft het?

Bij kinderen veroorzaakt loodvergiftiging vertraging van de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Bij chronische loodvergiftiging kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • depressiviteit
  • vreemd gedrag
    • kinderen met loodvergiftiging zijn vaak ‘moeilijk opvoedbaar’ door afwijkend gedrag
  • verstandelijke beperking
  • hoofdpijn
  • vergeetachtigheid
  • buikpijn
  • darmverstopping
  • tintelend of prikkelend gevoel
  • onvruchtbaarheid

Wat is de oorzaak?

Vroeger kwam loodvergiftiging vaker voor omdat men vaak uit loden bekers dronk. Loodvergiftiging kan worden veroorzaakt door langdurige inademing van uitlaatgassen, contact met loodhoudend materiaal, o.a. verf, pannen. In ontwikkelingslanden kan ook het drinkwater vervuild zijn met lood. Ook kan loodvergiftiging ontstaan door inname van loodbevattende voedingsmiddelen, dranken of geneesmiddelen.

Looddeeltjes kunnen worden ingeademd of ingeslikt. Kinderen die veel buiten spelen hebben krijgen over het algemeen meer lood binnen dan volwassenen, omdat ze veel dingen aanraken en ook vaak op dingen kauwen. De grootste schade wordt aangericht als kinderen in de groei zijn. Zij kunnen dan permanente hersenbeschadiging en groeiachterstand oplopen.

Hoe vaak komt ’t voor?

De aandoening komt in Nederland weinig voor. In landen als India komt loodvergiftiging vaker voor, met name in de grote steden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door in het bloed het loodgehalte te meten. Dit is verhoogd. Bij een gehalte hoger dan tien microgram per deciliter bloed kan hersenbeschadiging optreden.

Bekende patiënten

De componist Ludwig van Beethoven leed waarschijnlijk aan een chronische loodvergiftiging. Dat is duidelijk geworden uit onderzoek van een haarlok van de componist.

Engelse vertaling

lead poisoning, lead intoxication

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven