Kwikvergiftiging

Bijgewerkt op 29 december 2023

Wat is kwik?

Kwik is een metaal dat in de aardkorst aanwezig is. Het is zilverachtig van kleur. Onder kamertemperatuur is kwik in vloeibare vorm aanwezig. Daarom wordt het ook wel vloeibaar zilver en kwikzilver genoemd. Kwik is opgenomen in het periodiek systeem van elementen onder de afkorting ‘Hg’.

Kwik heeft verschillende toepassingen. Dat heeft te maken met het feit dat het een goede geleider van elektriciteit en warmte is. Kwik zit onder andere in thermometers, batterijen en in bepaalde vormen van verlichting.

Wat is kwikvergiftiging?

Kwik is schadelijk voor het menselijk lichaam. Kwikvergiftiging is een aandoening die ontstaat door inname van of blootstelling aan te veel kwik. Dit kan leiden tot symptomen als diarree en verlies van bewustzijn. In een later stadium worden de nieren aangetast. Hierdoor neemt het plassen af.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

Wat is de oorzaak?

Kwikvergiftiging kan ontstaan door het eten van te veel vis die kwik bevat. Een andere oorzaak kan zijn blootstelling aan kwikdampen. Kwik komt voor in amalgaamvullingen. Dit type vulling werd vroeger gebruikt voor het vullen van tanden en kiezen. Het is bekend dat tandartsen en tandartsassistenten een verhoogd risico hebben op het oplopen van een kwikvergiftiging. Sinds enige tijd zijn er ook aanwijzingen dat om dezelfde reden mensen die in crematoria werken ook blootstaan aan kwikdampen.

Engelse vertaling

mercury poisoning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven