Bijgewerkt op 29 december 2023
Wat is chronische koolmonoxidevergiftiging?
Chronische koolmonoxidevergiftiging is een aandoening die ontstaat door langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden koolmonoxide. Koolmonoxide is een gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van brandstoffen, bijvoorbeeld uit oude kachels.
Het verraderlijke van koolmonoxidegas is dat je het niet ruikt. Daarom hebben mensen meestal niet door dat ze blootgesteld worden aan het gas.
Welke symptomen geeft het?
Chronische koolmonoxidevergiftiging kan verschillende symptomen veroorzaken. De volgende symptomen kunnen voorkomen:
- hoofdpijn, soms langer aanhoudende hoofdpijn
- depressief
- vergeetachtig
- verward
- misselijkheid
- duizeligheid
- moeite met concentreren
- minder kracht
- stemmen horen
- braken, soms langer aanhoudend braken
- vergeetachtig
- dingen zien die er niet zijn
- spierkrampen
- moeite met leren
- moeite met het nemen van beslissingen
- losse tanden of kiezen
- snel ademen
- snelle hartslag
Wat is de oorzaak?
Chronische koolmonoxidevergiftiging wordt veroorzaakt door langdurige blootsteling aan kleine hoeveelheden koolmonoxidegas (CO). Blootstelling aan koolmonoxidegas kan optreden door:
- Roken;
- Regelmatig verblijven in een ruimte met een slecht functionerende verwarmingsketel; het gaat vooral om verouderde en slecht onderhouden cv-ketels;
- Regelmatig verblijven in een ruimte met slechte ventilatie;
- Roken van waterpijpen (bijvoorbeeld in zogenaamde ‘shishalounges’).
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een arts kan vermoeden dat er sprake is van chronische koolmonoxidevergiftiging als bovengenoemde klachten optreden bij iemand die blootgesteld kan zijn aan koolmonoxidegas. De diagnose wordt bevestigd met bloedonderzoek.
Bloedonderzoek
Koolmonoxide bindt aan hemoglobine in rode bloedcellen. Hierdoor wordt carboxyhemoglobine (HbCO) gevormd. De hoeveelheid carboxyhemoglobine is verhoogd bij mensen met een chronische koolmonoxidevergiftiging. Om dit te menten wordt bloed afgenomen en in een laboratorium onderzocht.
Wat is de behandeling?
Behandeling bestaat uit het stopzetten van de blootstelling aan koolmonoxide. Meestal zullen de klachten dan langzaam verdwijnen.
Welke complicaties kunnen optreden?
Langdurige blootstelling aan koolmonoxide kan bij zwangere vrouwen leiden tot afwijkingen bij het ongeboren kind. Het gaat vooral om schade aan het zenuwstelsel.
Niet gevonden wat je zocht?
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met chronische koolmonoxidevergiftiging. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.