IJzervergiftiging

Bijgewerkt op 29 december 2023

Wat is ijzervergiftiging?

IJzervergiftiging is een aandoening die ontstaat na inname van een overmaat aan ijzertabletten. Dit kan tot verschillende symptomen leiden.

Wat is de oorzaak?

Vergiftiging met ijzer kan ontstaan als een grote hoeveelheid ijzertabletten worden ingenomen. Meestal ontstaat een ijzervergiftiging bij kleine kinderen. Vaak nemen zij ijzertabletten in omdat ze denken dat het snoepjes zijn. Daarom is het van belang ijzertabletten altijd goed op te bergen, vooral in het bijzijn van kleine kinderen. Overmatige inname van ijzer kan ook voorkomen door gebruik van ijzerbevattende siropen, zoals bijvoorbeeld Roosvicee Ferro.

Welke symptomen geeft het?

IJzervergiftiging kan tot de volgende symptomen leiden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan vermoeden dat er sprake is van ijzervergiftiging als er sprake is van inname van (grote hoeveelheden) ijzertabletten. Soms zal de arts op het spoor komen door een verhoogde anion gap in het bloed.

De diagnose kan worden bevestigd door bloedonderzoek. Hierbij zal een verhoogd ijzer gehalte in het bloed worden gevonden.

Hoe wordt het behandeld?

Vergiftigingen met ijzertabletten moeten worden behandeld in het ziekenhuis. Vaak zal de maag worden gespoeld om te voorkomen dat ijzer vanuit tabletten in de maag wordt opgenomen in het bloed.

Soms wordt deferoxamine gegeven. Dat is een geneesmiddel dat ijzermoleculen bindt.

Engelse vertaling

iron poisoning, iron intoxication

Verder lezen / Referenties


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 29 juni 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven